Noi probleme pentru Fujimori. Este acuzat că a aprobat sterilizarea forţată a mai multor femei

Publicat:

Parchetul general din Peru a decis efectuarea unei proceduri judiciare împotriva fostului preşedinte Alberto Fujimori pentru sterilizarea forţată a cinci femei în cursul mandatului său (1990-2000), a afirmat miercuri o organizaţie a drepturilor omului, citată de AFP, potrivit agerpres.

”Procurorul general Luis Landa a ordonat o procedură judiciară împotriva lui Fujimori şi a trei foşti miniştri ai sănătăţii, acuzându-i că s-ar afla la originea unor cazuri de sterilizare forţată – Mamerita Mestanza şi Celia Ramos -, precum şi a altor trei femei care au suferit răni grave din cauza cărora au decedat”, a declarat pentru AFP avocatul familiilor victimelor, Milton Campos.


Citeşte şi: Grav accident în India: Un autobuz şcolar a fost lovit de tren. Mai mulţi copii au murit

Campos, avocatul organizaţiei DEMUS, care apără drepturile femeilor, a afirmat că, în cursul mandatului lui Fujimori, au existat cel puţin 2.164 de cazuri de sterilizări forţate.

În ordinul său, ”procurorul Landa s-a declarat convins că este în posesia unor elemente suficiente pentru a-l acuza pe fostul preşedinte Fujimori, pe miniştrii săi – Marino Costa, Eduardo Yong şi Alejandro Aguinaga -, precum şi pe alţi funcţionari”, a afirmat Campos.

În decembrie 2016, victimele, consiliate de către DEMUS, au făcut apel la decizia procuroarei Marcelita Gutierrez de a clasa parţial acest dosar. Principalele victime erau femei din mediile defavorizate, care vorbeau limba amerindiană quechua şi care locuiau în zone rurale, potrivit organizaţiei.

Victimele au dus deja acest caz în faţa justiţiei în urmă cu 15 ani. În noiembrie 2015, guvernul peruan a ordonat înfiinţarea unui registru naţional al victimelor sterilizărilor forţate.

Citeşte şi: POTOPUL din Israel şi Cisiordania a răpit deja două vieţi – VIDEO 

Guvernul lui Fujimori a lansat în 1996 un program de planning familial care prevedea legarea trompelor uterine, teoretic pe bază de voluntariat. Această politică a avut drept obiectiv reducerea ratei natalităţii şi promovarea dezvoltării economice.

În timpul campaniei prezidenţiale din 2016, Keiko Fujimori, fiica fostului preşedinte, a promis despăgubirea victimelor sterilizărilor forţate, fără să admită însă responsabilitatea tatălui său.

La rândul său, candidatul Pedro Pablo Kuczynski, care a fost ales preşedinte la încheierea alegerilor, a calificat practica respectivă drept ”crimă împotriva umanităţii” şi a promis indemnizarea victimelor. După 20 de luni de la sosirea sa la putere, victimele n-au primit nimic.

Kuczynski a fost nevoit să demisioneze în martie, după ce l-a graţiat în decembrie pe fostul preşedinte Fujimori (79 de ani), condamnat la 25 de ani de închisoare pentru corupţie şi încălcări ale drepturilor omului. 

Citeşte şi: Kim Jong-Un va trece PE JOS în Coreea de Sud

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți

Șeful Marelui Stat Major, în vizită la mai multe unități militare din municipiul Ungheni și Bălți Șeful Marelui Stat Major, generalul Eugen Ohladciuc, a vizitat...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău

Wizz Air va lansa alte trei curse aeriene din Chișinău Compania Wizz Air a anunțat că va lansa alte trei curse aeriene. Astfel, din toamnă,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.