X

Probleme de igienă, securitate și acces: Tot mai mulți elevi din Franța renunță la folosirea toaletelor

Numeroși elevi francezi renunță la folosirea toaletelor din stabilimentele școlare din cauza unor probleme provocate de condițiile precare de igienă, securitate și acces, expunându-se astfel unor riscuri de sănătate, potrivit unui raport publicat marți în Franța, informează AFP.

“Merg cât mai rar posibil la toaletele din colegiul meu”, a declarat Rose, o elevă aflată în primul an de liceu. “Nu îți creează dorința de a merge acolo: există urină pe jos, ușile sunt sparte și nu se închid și, uneori, lipsește hârtia igienică”, a adăugat eleva franceză.

Aceeași reacție de respingere o are și Raphael, elev în ultimul an de la o școală primară: “În școala mea, mulți băieți se amuză lipind hârtia igienică pe pereți. Își petrec toate recreațiile în toaletă, iar eu nu am deloc chef să fiu acolo cu ei”. Din acest motiv, Raphael merge la toaletă “cel mult o dată pe zi” și petrece acolo “cât mai puțin timp posibil”.

Problema toaletelor care îi descurajează pe elevi pare să fie una recurentă în școlile franceze. În 2016, o anchetă publică sublinia deja faptul că o treime dintre elevi se tem să meargă la toaletele din școlile lor.

Noul studiu ce a fost publicat marți, realizat de Consiliul național de evaluare a sistemului școlar, confirmă această situație deplorabilă. Directorii de la aproape patru colegii și licee publice din zece (39%) declară că nu există grupuri sanitare suficiente în clădirile lor. Toaletele din peste jumătate din stabilimente (53%) sunt curățate doar o singură dată pe zi.

Administratorii de la 16% din colegiile monitorizate declară că au fost deja alertați în legătură cu anumite probleme de securitate.

“Mulți dintre elevi se abțin și au dureri la nivelul cavității abdominale”, a deplâns Caroline Jean, o infirmieră dintr-o școală din centrul Franței.

În anumite instituții de învățământ, nu este posibilă spălarea mâinilor. “În colegiul meu, elevii se jucau în toalete și ajungeau în clasă acoperiți de spumă”, a povestit Celine, o profesoară de franceză și de latină la o școală din vestul Franței. “În loc să se caute o soluție, s-a renunțat pur și simplu la săpun”, a adăugat ea.

La colegiul Travail-Langevin din Bagnolet, în Regiunea Pariziană, problema a fost abordată într-un mod direct. “Aveam toalete vetuste, slab luminate, neîncălzite și puțin respectate de elevi, care nu îndrăzneau să meargă acolo”, a declarat directorul instituției, Pascale Petit. Pentru a pune capăt acestui “cerc vicios”, conducerea colegiului a propus un atelier de valorificare picturală a regiunii — cu participarea elevilor—, în colaborare cu o asociație de gravori din localitate. De atunci, toaletele și-au recăpătat strălucirea de altădată, iar frecventarea lor a crescut.

Tags: Bagnoletcolegiul Travail-Langevinfrantaigiena precaratoatele
Categorii: DiasporaSocial