X

Probleme mari pentru Andrej Babis, premierul desemnat al Cehiei. Poliţia cere ridicarea imunităţii

Poliţia cehă a cerut ridicarea imunităţii parlamentare a prezumtivului viitor prim-ministru, miliardarul Andrej Babis, pentru a permite inculparea acestuia într-un dosar în care este suspectat de fraudarea de fonduri europene, a transmis marţi agenţia CTK, potrivit Reuters, după cum relatează şi agerpres.

Babis, a cărui mişcare populistă ANO a câştigat detaşat alegerile parlamentare din luna octombrie, neagă acuzaţiile, susţinând că sunt motivate politic.

Citeşte şi: Iranul proclamă SFÂRŞITUL Statului Islamic în Siria şi Irak

Poliţia îl suspectează pe omul de afaceri că, în urmă cu aproape un deceniu, a ascuns faptul că deţinea un complex hotelier şi un centru de convenţii pentru a obţine o subvenţie de 2 milioane de euro din fonduri ale UE în cadrul unui program destinat întreprinderilor mici.

Preşedintele ceh Milos Zeman i-a încredinţat lui Andrej Babis sarcina formării noului guvern, dar dosarul deschis împotriva sa i-a redus şansele de a reuni o coaliţie, majoritatea tuturor celorlalte opt partide parlamentare refuzând să colaboreze cu el.

În aceste condiţii, Babis încearcă să formeze un guvern minoritar, care ar putea fi numit în următoarele săptămâni, dar s-ar confrunta cu perspectiva de a pierde un vot de încredere în Camera Deputaţilor.

ANO dispune de 78 de locuri din cele 200 ale camerei inferioare a parlamentului şi un singur partid, KSCM (comunist, 15 locuri), a anunţat că ar putea accepta un guvern minoritar.

Un eşec în obţinerea votului de încredere ar duce la două noi tentative de constituire a cabinetului, ceea ce ar putea dura mai multe luni, timp în care echipa lui Babis ar rămâne în funcţie.

Camera Deputaţilor votase deja în septembrie, în legislatura anterioară, ridicarea imunităţii lui Babis, redobândită de acesta odată cu realegerea sa în octombrie.

Cele mai multe partide au anunţat că vor vota încă o dată pentru ridicarea imunităţii lui Babis, însă nu este clar dacă va fi întrunită majoritatea necesară.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

În acelaşi caz mai este implicat şi vicepreşedintele ANO, Jaroslav Faltynek, care respinge, la rândul lui, acuzaţiile.

Babis şi-a transferat în acest an acţiunile deţinute la imperiul său de afaceri – un holding a cărui valoare este estimată la 4 miliarde de euro, cu interese în industria alimentară, agricultură, industria chimică şi media – către fonduri fiduciare.

Mişcarea populistă ANO, înfiinţată şi controlată strict de Babis, a câştigat detaşat alegerile, cu susţinere atât de la dreapta, cât şi de la stânga, cu promisiuni de reducere a taxelor şi de înlocuire a politicienilor corupţi, precum şi prin apelurile de închidere a frontierelor UE şi împotriva cotelor de refugiaţi în Uniunea Europeană. 

Tags: Andrej BabisANOcehiacoruptieimunitate parlamentaraJaroslav FaltynekKSCMMilos Zemanpremier
Categorii: Diaspora