Noi probleme pentru Trump – Și ministrul internelor, vizat de o anchetă privind folosirea de avioane închiriate (SUA)

Publicat:

Autorităţile americane au lansat o anchetă în privinţa ministrului de interne Ryan Zinke, existând informaţii că acesta a folosit avioane private pentru deplasări presupus oficiale, la un cost ridicat pentru contribuabili, relatează Reuters şi EFE. 

Biroul Inspectorului general din cadrul Ministerului american al internelor a deschis vineri o anchetă în acest sens, după ce a primit mai multe reclamaţii în legătură cu deplasările lui Zinke, inclusiv trei efectuate cu avioane închiriate, a precizat luni pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a biroului, Nancy DiPaolo.


Una din aceste curse l-ar fi dus în iunie pe ministru din Las Vegas până în apropiere de Whitefish, Montana, oraşul unde locuieşte, cu un avion aparţinând unor oameni de afaceri din domeniul petrolului şi gazelor, preţul plătit de contribuabilii americani fiind de 12.375 de dolari, comparativ cu circa 300 de dolari cât ar fi costat cu un avion comercial obişnuit, a relatat săptămâna trecută cotidianul Washington Post.

Ministerul internelor – care în SUA este responsabil în principal de resursele naturale naţionale – a confirmat că Zinke a mai zburat de două ori cu avioane închiriate între Insulele Virgine americane, aflate în jurisdicţia ministerului.

Liderii democraţi ai comisiilor pentru resurse naturale şi supraveghere din Congres au pus sub semnul întrebării aceste deplasări, într-o scrisoare adresată Biroului inspectorului general. “Trebuie să ştim câte călătorii au făcut ministrul Zinke şi soţia sa Lola pe banii contribuabililor, în interes personal sau politic”, au scris Raul Grijalva şi Donald McEachin.

Informaţiile privind deplasările ministrului de interne au ieşit la iveală în contextul în care vineri ministrul sănătăţii, Tom Price, şi-a dat demisia tot pe fondul unui scandal legat de închirierea de avioane private pentru deplasări guvernamentale. Suspiciuni similare îi vizează şi pe administratorul EPA (Agenţia SUA pentru protecţia mediului), Scott Pruitt, şi pe ministrul de finanţe Steve Mnuchin. Directorul pentru buget al Casei Albe, Mick Mulvaney, i-a sfătuit vineri pe responsabilii federali să nu recurgă la avioane private şi să le folosească pe cele guvernamentale doar când este necesar, amintindu-le că astfel de deplasări sunt plătite din banii contribuabililor.

În ce-l priveşte, Ryan Zinke a dat asigurări, într-un discurs rostit vineri la think-tankul conservator Heritage Foundation, că deplasările sale au primit avizul unor responsabili din biroul de etică al Ministerului internelor.

Conform Washington Post, ministrul a ţinut un discurs în seara de 26 iunie la un dineu la un club de hockey din Las Vegas aparţinându-i omului de afaceri Bob Foley, care a susţinut financiar campaniile lui Zinke pentru Congres, iar a doua zi s-a dus cu un avion închiriat la Kalispell, în statul Montana, pentru a ţine o alocuţiune la Asociaţia guvernatorilor din Vest, deşi putea să ia un avion de linie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat ‘fără rușine’ pe secretarul general al ONU

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat 'fără rușine' pe secretarul general al ONU Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat vineri Israelul că l-a atacat...

Judocanul Vadim Ghimbovschi a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial U21

Judocanul Vadim Ghimbovschi a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial U21 Judocanul Vadim Ghimbovschi (90 kg) a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial...

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat vineri că Israelul ar trebui să lovească instalaţiile...

BNM va utiliza inteligența artificială în mai multe domenii-cheie. Care sunt acestea

BNM va utiliza inteligența artificială în mai multe domenii-cheie. Care sunt acestea Banca Națională a Moldovei (BNM) utilizează mai multe instrumente de inteligență artificială (AI)...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.