Procedură de dizolvare în Franţa a unei grupări de extremă dreapta antimigranţi

Publicat:

O procedură de dizolvare a început în Franţa împotriva grupării de extremă dreapta antimigranţi Generation identitaire, solicitată de mai multă vreme de câteva asociaţii şi formaţiuni politice din ţară, a anunţat sâmbătă seara ministrul de interne Gerald Darmanin, transmite duminică AFP, potrivit agerpres

“Generation identitaire: procedura de dizolvare a început”, a scris ministrul pe Twitter, precizând că organizaţia are la dispoziţie 10 zile pentru a-şi prezenta punctul de vedere.


Citește și : Rusia a aprobat ‘preliminar’ producţia vaccinului Sputnik V în Serbia

Darmanin a adus în discuţie această procedură încă din 26 ianuarie, declarându-se scandalizat după o operaţiune antimigranţi a grupării în Pirineii francezi care a dus la începerea unei anchete preliminare pentru “provocare publică la ură rasială”. Şi organizaţia SOS Racisme a depus o plângere.

Circa 30 de militanţi ai grupării de extremă dreapta, aflaţi în maşini inscripţionate cu mesajul “Să apărăm Europa”, s-au deplasat la 19 ianuarie în apropiere de frontiera cu Spania, iar unii au plecat în drumeţie folosind o dronă pentru a supraveghea frontiera. Acţiunile grupării ar putea constitui, potrivit codului de securitate internă (CSI), “incitare la discriminare, ură sau violenţă faţă de o persoană sau un grup de persoane din cauza originii lor”.

Şefa partidului de extremă dreapta Adunarea Naţională (fostul Front Naţional), Marine Le Pen, s-a opus la 27 ianuarie proiectului de dizolvare a grupării Generation identitaire, invocând libertatea de exprimare. “Ceea ce-l scandalizează pe dl. Darmanin trebuie să facă obiectul unei dizolvări. Nu acesta este statul de drept”, declarase ea cu acel prilej.

În decembrie, Generation identitaire şi trei membri ai grupării au fost declaraţi nevinovaţi de o curte de apel din Grenoble (sud-est) pentru operaţiuni antimigranţi desfăşurate în 2018 în Alpii francezi, la frontiera franco-italiană.

În 2019, dizolvarea mai multor grupuscule de extremă dreapta, printre care Bastion social, Blood and Honour şi Combat 18, a fost pronunţată la cererea preşedintelui francez Emmanuel Macron, dar dizolvarea grupării Generation identitaire părea mai dificil de realizat.

Citește și :Merkel: Germania va avea suficiente vaccinuri în aprilie, dar relaxarea restricţiilor mai trebuie să aştepte

“Sunt mai inofensivi decât alţii, încearcă pe cât posibil să nu depăşească limitele, dar împing lucrurile de fiecare dată un pic mai departe”, a explicat pentru AFP Ministerul de Interne.

Sediul grupării Generation identitaire se află la Lyon (sud-est), dar asociaţia dispune şi de o filială istorică la Paris şi de sedii în mai multe oraşe de provincie, în sud, la Dijon, Aix-en-Provence şi Montpellier, dar şi în vest, în Normandia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.