Procesul celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt a început la un tribunal special din Cairo

Publicat:

Procesul celui mai cunoscut deţinut politic din Egipt, Alaa Abdel-Fattah, figură centrală a revoltei din 2011, şi al altor doi militanţi a început luni la un tribunal special din Cairo, a anunţat avocatul lui Abdel Fattah pentru AFP, potrivit agerpres

După mai mult de doi ani în care s-a aflat în detenţie, Abdel-Fattah a fost oficial inculpat, împreună cu avocatul său de atunci Mohamed al-Baqer şi bloggerul Mohamed Ibrahim, alias Oxygen, pentru “difuzare de informaţii false şi zvonuri în interiorul ţării şi în străinătate”, a precizat Khaled Ali.


Citește și : India înregistrează cel mai mic număr de infecţii din ultimele opt luni

Tribunalul corecţional de urgenţă al Siguranţei Statului din estul capitalei Cairo a amânat apoi audierea pentru 1 noiembrie din raţiuni de procedură, potrivit avocatului său.

Supranumit “icoana revoluţiei” care l-a alungat în 2011 de la putere pe fostul preşedinte Hosni Moubarak, Abdel-Fattah, deţinut în izolare, a fost transferat “singur într-un camion blindat” din închisoarea de maximă securitate Tora la tribunal, potrivit unui mesaj scris pe Twitter de către sora sa Mona Seif.

Apărarea nu a avut acces la elementele din dosar, a adăugat ea, denunţând dorinţa autorităţilor de a “finaliza (această afacere) rapid la un tribunal special ale cărui verdicte nu pot fi contestate în apel”.

Potrivit familiei sale, Abdel-Fattah, care a stat în trecut în total şapte ani în spatele gratiilor, începând din 2013, a exprimat gânduri sinucigaşe în timpul ultimei audieri pentru reînnoirea detenţiei sale, la mijlocul lui septembrie. Mona Seif a afirmat totodată că el părea luni “mai bine din punct de vedere psihologic”.

Abdel-Fattah şi avocatul său Baqer au fost plasaţi în detenţie în urma unui mare raid care a avut loc în septembrie 2019 după rarele manifestaţii împotriva preşedintelui Abdel Fattah al-Sissi.

Amnesty International a denunţat “condiţiile crude, inumane şi degradante” în care sunt deţinuţi cei doi, care au fost incluşi pe lista “teroristă” a Egiptului la sfârşitul lui 2020.

Citește și : Tensiuni tot mai mari pe axa Bruxelles – Moscova: Rusia îşi SUSPENDĂ la NATO!

Ibrahim, fondatorul blogului Oxygen Egypt, a fost şi el arestat în 2019 după ce a publicat pe social media înregistrări video cu manifestaţiile antiguvernamentale, potrivit Amnesty International.

După ce a ajuns la putere în urmă cu opt ani, Al-Sissi a declanşat o reprimare fără cruţare a oricărei opoziţii. Potrivit unor ONG-uri, Egiptul numără circa 60.000 de deţinuţi de opinie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.