X

Procesul de reintegrare a regiunii transnistrene avansează, dar e nevoie de eforturi suplimentare

Procesul de reintegrare a regiunii transnistrene avansează, dar e nevoie de eforturi suplimentare

Reintegrarea socială și economică a regiunii transnistrene a cunoscut o accelerare semnificativă în ultimii doi ani, însă autoritățile de la Chișinău recunosc că sînt necesare eforturi suplimentare pentru a atinge obiectivele stabilite.

Vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian, a menționat într-un interviu pentru Radio Moldova că, deși s-au înregistrat progrese, există încă loc de îmbunătățire, iar planurile pentru anii următori vizează intensificarea procesului de reintegrare.

Citeşte şi: Procurorii revizuiesc acuzarea împotriva lui Trump pentru încercări de a anula rezultatul alegerilor din 2020 – Stiripesurse.md

„Social și economic, în ultimii doi ani s-a produs o mișcare importantă înainte, dar desigur că nu sîntem satisfăcuți cu ce s-a făcut către acest moment. Vom încerca să accelerăm pe cît e posibil mersul lucrurilor în anii care vin,” a declarat Serebrian.

Procesul de reintegrare a regiunii transnistrene avansează, dar e nevoie de eforturi suplimentare

Contextul geopolitic, marcat de războiul din Ucraina, a creat, paradoxal, oportunități pentru Republica Moldova, cum ar fi obținerea statutului de candidat la aderarea la Uniunea Europeană, și a impulsionat procesul de reintegrare a regiunii transnistrene. Serebrian a evidențiat schimbările majore din cadrul negocierilor, care au trecut de la o agendă politică la una axată pe probleme sociale și economice.

„În momentul de față noi sîntem cei care controlăm în totalitate accesul bunurilor, persoanelor, tranzitul spre regiunea transnistreană. Deci, fără îndoială 5+2 nu mai funcționează, 1+1 funcționează la alte turații. S-a schimbat agenda. Agenda a devenit de la una prea politică la una mai curînd axată pe subiecte sociale și economice. Așa cum am spus în repetate rînduri, pentru noi este importantă reintegrarea țării la nivel social și economic, după care fără îndoială va urma și reintegrarea politică,” a adăugat vicepremierul.

De precizat că în ultimele luni, procesul de reintegrare a regiunii transnistrene a fost marcat de o serie de evoluții semnificative. Chișinăul a adoptat o strategie o nouă strategie pentru a controla comerțul și fluxul de bunuri către regiune, eliminînd privilegii vamale.

Tags: Oleg SerebrianTransnistriauniunea europeana
Știrile zilei