Procesul împotriva lui Josu Ternera, fost lider ETA, a fost amânat până în 13 septembrie la Paris

Publicat:

Procesul în apel al unuia dintre foştii lideri ai organizaţiei separatiste basce ETA, Josu Ternera, a fost amânat luni pentru data de 13 septembrie la Paris, din cauza situaţiei sanitare actuale care complică prezentarea martorilor în faţa judecătorilor, transmite AFP, potrivit agerpres.

Acest proces a fost deja amânat din octombrie 2020 în februarie acest an. Curtea de apel din Paris a justificat noua amânare prin incapacitatea martorilor apărării – care ar urma să vină din Irlanda, Elveţia şi Spania – de a fi prezenţi la audiere din cauza restricţiilor impuse pentru a limita răspândirea pandemiei de COVID-19.


Citește și : 60 de migranţi au fost salvaţi din Canalul Mânecii

După peste 16 ani de urmărire, Josu Ternera, pe numele său real Josu Antonio Urrutikoetxea Bengoetxea, a fost arestat în mai 2019 în parcarea unui spital francez din Alpi unde se prezentase pentru a se trata.

Bărbatul în vârstă de 70 de ani va fi judecat pentru ”asociere de răufăcători în vederea pregătirii de acte de terorism” între 2002 şi 2005. El a fost deja condamnat la cinci ani de închisoare, în primă instanţă, apoi la şapte ani în apel, dar întrucât pedepsele au fost pronunţate în absenţa sa, el a putut solicita să fie rejudecat în persoană.

”Nu putem decât să ne bucurăm că justiţia îşi acordă timp şi estimează că aceşti martori sunt esenţiali”, a comentat avocata Laure Heinich.

Citește și : Asasinarea ambasadorului italian trimite o undă de șoc în Europa

De la finalul anilor ’70, Josu Ternera a fost şeful aparatului politic al organizaţiei ETA, căreia îi sunt atribuite cel puţin 853 de asasinate pe parcursul al patru decenii de violenţe în numele luptei pentru independenţa Ţării Basce.

Ternera este urmărit şi de Spania pentru presupusa lui implicare într-un atentat care a vizat o cazarmă a Gărzii Civile, soldat cu 11 morţi la Zaragoza (nord), în anul 1987.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă

Moldovenii pot vota din şase ţări la alegerile din toamnă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat Regulamentul privind particularitățile organizării și implementării votului prin corespondență. Regulamentul...

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa

Un moldovean s-a înecat într-un lac din Franţa Un tânăr de 28 de ani din raionul Sângerei, s-a înecat în lacul Neaufles-Saint-Martin din apropierea comunei...

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile

Premieră medicală: O inimă artificială din titan a ținut un pacient în viață timp de câteva zile Un american în vârstă de 58 de ani...

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic

Grupul de Acţiune Locală „Plaiul Codrilor” devine tot mai atractiv pentru sectorul turistic Mai mulți ghizi din Republica Moldova au participat la turul de familiarizare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.