X

Procesul judiciar contra traficantului de droguri mexican El Chapo va începe la 15 septembrie

Procesul judiciar contra cunoscutului traficant de droguri mexican Joaquin Guzman Loera, mai cunoscut drept El Chapo, va începe la 15 septembrie, potrivit deciziei luate joi de un tribunal federal din New York, transmite dpa.

Juriul va fi selectat la 5 septembrie, iar procesul ar urma să dureze circa patru luni, a declarat judecătorul american Brian Cogan, conform agerpres.

El Chapo va trebui să răspundă la 17 capete de acuzare diferite, printre care trafic de droguri, criminalitate organizată şi spălare de bani.

Citește și : SUA : Atacurile armate din mediul şcolar se repetă aproape săptămânal

Iniţial data procesului fusese stabilită pentru 16 aprilie, dar noul avocat al acuzatului, Eduardo Balarezo, a reuşit să obţină o amânare.

El Chapo a fost şeful cartelului Sinaloa, din provincia omonimă situată în nord-estul Mexicului. El a fost arestat în ianuarie 2016 şi încarcerat din nou în închisoarea Altiplano, de unde evadase în 2015 printr-un tunel lung de peste un kilometru, prevăzut cu şine, care pornea de sub celula sa. În mai 2016, El Chapo a fost transferat în penitenciarul din oraşul mexican Ciudad Juarez, în apropierea graniţei cu Statele Unite.

Două evadări spectaculoase i-au adus celebritatea internaţională. Prima, ascuns într-un coş de rufe murdare, a avut loc în 2001, după opt ani de detenţie într-un penitenciar de înaltă siguranţă. A doua, printr-un tunel, a urmat la numai un an şi jumătate după o nouă arestare: El Chapo şi a treia sa soţie, Emma Coronel, câştigătoare a unui concurs de frumuseţe, se ascundeau într-o reşedinţă de lux din Mazatlan, împreună cu fiicele lor gemene, născute în SUA.

Tags: El ChapoJoaquin Guzman Loeranew yorkProcesultraficant de droguritribunal federal
Categorii: Știrile zilei