X

Procesul jurnalistului marocan Omar Radi, închis pentru un mesaj pe Twitter, a fost amânat până la 5 martie

Procesul jurnalistului marocan Omar Radi, anchetat pentru “insultă faţă de magistrat” a fost reluat joi la tribunalul din Casablanca, înainte de a fi amânat pentru 5 martie, a anunţat comitetul său de susţinere, citat de AFP, scrie news.ro .

Jurnalistul şi militantul pentru drepturile omului în vârstă de 33 de ani a fost reţinut săptămâna trecută în urma unui mesaj publicat pe Twitter în aprilie.

Citește și : Pompeo susţine că nu doreşte să candideze pentru un loc în Senatul SUA

În acel mesaj, el condamna verdictul dat de un magistrat contra unor membri ai Hirak, o mişcare de protest care a agitat Marocul în 2016 şi 2017, condamnaţi la pedeapse de până la 20 de ani de închisoare.

După un val de indignare suscitat de arestarea sa, justiţia marocană l-a eliberat condiţionat marţi, după ce a acceptat o cerere formulată de avocaţii apărării.

Omar Radi a colaborat cu mai multe publicaţii marocane şi internaţionale şi a publicat anchete în domeniul economiei. El a acoperit şi mişcările de protest care au agitat regiunile marginalizate din regat şi a co-realizat un documentar despre Hirak.

ONG-ul Human Rights Watch a criticat sâmbătă arestarea sa şi a denunţat o “atmosferă din ce în ce mai sufocantă pentru jurnalişti, disidenţi şi artişti marocani care se exprimă pe reţelele de socializare”.

Citește și : Autorităţile turce au arestat 5 irakieni suspectaţi de pregătirea unui atentat în noaptea de Revelion

Un nou Cod al presei care nu mai prevede pedepse cu închisoarea a intrat în vigoare în 2016 în Maroc, dar jurnaliştii continuă să fie urmăriţi în baza Codului penal, la fel şi anumiţi internauţi pentru că protestează pe reţelele de socializare.

Tags: CasablancaOmar Raditwitter
Categorii: Sinteze