X

Procesul lui Aleksei Navalnîi într-un dosar în care CEDO a condamnat deja Rusia

Serviciul penitenciar rus (FSIN) l-a acuzat marţi pe opozantul rus Aleksei Navalnîi că a încălcat de şapte ori condiţiile de eliberare în urma unei condamnări cu suspendare la trei ani şi jumătate de închisoare în 2014 în cazul unei delapidări de la o firmă afiliată companiei ‘Yves Rocher’, cerând transformarea acestei pedepse în una efectivă, relatează EFE şi Interfax, potrivit agerpres.

În 2017, CEDO condamnase Rusia la plata unei despăgubiri în valoare de 75.000 de euro şi 450.000 de ruble (6.700 de euro) în legătură cu încălcarea drepturilor fraţilor Navalnîi – Aleksei şi Oleg – în acest dosar despre care opozantul susţine că a fost orchestrat de puterea rusă, conform portalului Zonamedia.

Citeşte şi: Teheranul cere UE să medieze criza dintre Iran şi SUA

‘Pe durata controlului judiciar, Navalnîi nu s-a prezentat de şapte ori la organul de supraveghere’, a declarat reprezentantul FSIN în cursul şedinţei judecătoreşti desfăşurate la un tribunal din Moscova, unde judecătoarea Natalia Repnikova urmează să decidă marţi dacă să dea curs sau nu cererii Agenţiei penitenciare ruse de comutare a pedepsei cu suspendare într-o pedeapsă cu executare.

Reprezentantul FSIN, Aleksandr Iermolin, a declarat că instituţia a emis cinci avertismente cu privire la posibilitatea înlocuirii pedepsei cu suspendare într-o sentinţă de închisoare cu executare, într-un dosar de corupţie despre care Navalnîi susţine că a fost instrumentat de putere.

În afară de comutarea sentinţei, FSIN cere tribunalului condamnarea opozantului şi la plata unei amenzi de 500.000 de ruble (circa 5.445 euro sau 6.586 de dolari).

Carismaticul militant anticorupţie este acuzat de asemenea de FSIN – fără niciun fel de detalieri – ‘de încălcarea ordinii publice de 50 de ori’, ceea ce constituie o ‘încălcare a prevederilor de eliberare condiţionată’.

Potrivit Agenţiei penitenciare ruse, opozantul trebuia să se prezinte de două ori pe lună la organul de supraveghere înainte de expirarea perioadei de eliberare condiţionată la 30 decembrie, dar, potrivit FSIN, doar în 2020, Navalnîi nu s-a prezentat de cel puţin şase ori înainte de a fi otrăvit în august în Siberia.

De acolo, mai exact de la spitalul din Omsk, el a fost transferat în Germania la cererea familiei sale pentru a fi tratat într-o clinică din Berlin.

FSIN mai susţine că Navalnîi a fost externat la 20 septembrie şi că spre jumătatea lunii octombrie depăşise deja’toate consecinţele bolii’, aşa că ar fi putut să se prezinte în faţa autorităţilor de la Moscova.

În acelaşi timp, reprezentantul FSIN a declarat că instituţia nu l-a putut localiza pe Navalnîi din 24 septembrie şi a pretins că agenţia nu a fost înştiinţată cu privire la locul aflării acestuia, ceea ce opozantul rus dezminte: ‘Spuneţi că nu ştiaţi unde sunt din luna august? Preşedintele Vladimir Putin a spus el însuşi că mă aflam la tratament. Ştiaţi?’.

Unul din avocaţii opozantului rus, Vadim Kobzev, a declarat că a informat FSIN că clientul său nu se va putea prezenta în timpul aflării în spital şi în perioada de convalescenţă la organul de supraveghere şi că Iarmolin ştia de acest lucru, întrucât personal semnase biletul luării la cunoştinţă.

În pofida documentelor prezentate de avocaţii lui Navalnîi, reprezentantul FSIN a susţinut că locul de reşedinţă temporar al opozantului nu a fost raportat după externarea de la clinica din Berlin şi el nu a fost găsit la domiciliul său din Moscova.

Dimpotrivă, Navalnîi spune că, de îndată ce a putut, el şi-a contactat avocaţii pentru a informa FSIN cu privire la adresa sa temporară din Germania şi că se va prezenta la organul de supraveghere imediat la sosirea sa în Rusia.

El a revenit în ţară la 17 ianuarie, dar a fost imediat reţinut pe un aeroport din Moscova, iar a doua zi a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.

Apărarea a cerut ataşarea la dosar a certificatului original de la clinica Charite din Berlin, unde Navalnîi a primit îngrijiri după tentativa de asasinare a sa cu agent neurotoxic Noviciok de tip militar, iar avocatul Kobzev l-a întrebat pe judecător dacă tratamentul în străinătate şi fizioterapia care a urmat reprezintă motive suficiente pentru ca clientul său să nu se fi prezentat la organul de supraveghere.

La întrebarea judecătoarei, reprezentantul FSIN a recunoscut că nu a verificat adresa pe care a primit-o de la un hotel din Berlin.

Citeşte şi: Actorul îndrăgit de o generaţie întreagă A MURIT la 44 de ani

Avocatul Kobzev a întrebat de asemenea de ce FSIN l-a dat pe Navalnîi în urmărire generală în luna decembrie, fără a-i contacta familia şi rudele pentru a afla unde acesta se află, iar în plus poliţistul de sector ştia că Navalnîi se afla în Germania în convalescenţă.

Cel puţin 237 de persoane au fost arestate marţi în apropierea tribunalului din Moscova (Mosgorsud), unde se desfăşoară procesul lui Navalnîi, potrivit OVD-Info, o organizaţie care monitorizează persecuţiile politice în Rusia. Duminică au fost arestate peste 5.000 de persoane dintre miile care au ieşit în stradă să ceară eliberarea sa.

Încă de la primele ore ale dimineţii, forţele antirevoltă au desfăşurat un important dispozitiv de securitate în jurul tribunalului, cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, declanşând arestările, aşa cum se poate vedea în înregistrările postate pe reţelele de social media.

Tags: Aleksandr IermolinAleksei NavalnîiCurtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO)moscovaMosgorsudNatalia RepnikovaOleg NavalnîirusiaServiciul penitenciar rus (FSIN)Vadim KobzevVladimir PutinYves Rocher
Categorii: Știrile zilei