X

Procesul lui Aung San Suu Kyi începe pe 14 februarie

Procesul pentru fraudă electorală împotriva fostei lidere de facto din Myanmar Aung San Suu Kyi urmează să înceapă pe 14 februarie, a anunţat luni o sursă informată citată de Reuters, potrivit agerpres.

Aung San Suu Kyi, laureată a Premiului Nobel pentru Pace în 1991, acum în vârstă de 76 de ani, face obiectul mai multor procese lansate împotriva sa de juntă şi a fost condamnată până acum la un total de peste şase ani de detenţie. Comunitatea internaţională a denunţat aceste procese ca fiind o înscenare.

Citeşte şi: Oficialii NHS au luat mită zeci de mii de lire sterline de la companiile farmaceutice – Black News

În ciuda hărţuirii judiciare de către junta militară – cu acuzaţii care îi pot aduce o pedeapsă combinată de peste 100 de ani de închisoare, potrivit Reuters – imaginea lui Suu Kyi rămâne simbolul popular în demonstraţiile care se opun juntei militare şi care cer restaurarea democraţiei şi eliberarea liderei.

Junta instalată la putere în Myanmar acum un an a justificat lovitura de stat din 1 februarie 2021 printr-o pretinsă fraudă masivă la alegerile generale din noiembrie 2020, al căror rezultat a fost anulat şi care fuseseră câştigate detaşat de partidului LND, al lui Suu Kyi, la fel ca în 2015.

Citeşte şi: Canada şi-a deplasat trupe militare în vestul Ucrainei – Black News

Lovitura de stat a aruncat Myanmar într-o profundă criză politică, socială şi economică şi a generat o nouă spirală a violenţelor, ceea ce a exacerbat lupta de gherilă cu care această ţară se confruntă de decenii.

Aproape 1.500 de persoane au fost ucise în urma represiunii brutale declanşate de poliţie şi armată după lovitura de stat, care au deschis focul asupra manifestanţilor paşnici, potrivit estimărilor Asociaţiei pentru asistenţa deţinuţilor politici, iar 11.400 de opozanţi au fost arestaţi, între care şi Suu Kyi. 

Tags: Aung San Suu KyiMyanmarproces
Categorii: Știrile zilei