Procesul primarului din Istanbul a fost AMÂNAT

Publicat:

Procesul primarului Istanbulului şi figură a opoziţiei turce Ekrem Imamoglu, în pericol de a-i compromite viitorul politic, a fost amânat miercuri pentru 11 noiembrie, a precizat pentru AFP biroul edilului, potrivit agerpres.

În vârstă de 52 de ani, Imamoglu, care a preluat în 2019 metropola de la partidul de guvernământ AKP (islamo-conservator), este potenţial unul dintre cei mai buni candidaţi ai opoziţiei în încercarea de a-i urma în funcţie preşedintelui Recep Tayyip Erdogan la alegerile din iunie anul viitor.


Citește și: Uraganul Fiona loveşte Insulele Turks şi Caicos

Edilul, care trebuia să se prezinte miercuri pentru “insultă” în faţa unui tribunal pe malul asiatic al metropolei, riscă să fie scos din joc de justiţie cu nouă luni înainte de scrutinul prezidenţial.

“Acest proces nu trebuia să aibă loc”, a comentat miercuri Imamoglu, confirmând cu “înfăţişarea a fost amânată pentru noiembrie cu audierea unor martori”.

Dovadă a nervozităţii puterii, poliţia a fost desfăşurată într-un perimetru larg în jurul tribunalului, iar străzile au fost blocate cu bariere pentru a preveni orice manifestaţie.

Accesul presei în sala de audieri a fost de asemenea interzis.

În martie 2019, alegerea de drept a lui Imamoglu la primăria Istanbulului a fost anulată de o putere neinspirată, constrânsă să cedeze trei luni mai târziu în faţa unei mobilizări a electoratului în favoarea politicianului, care obţinuse un mare avans.

AKP şi mai ales preşedintele său au pierdut capitala economică şi principalul oraş al Turciei, acolo unde Erdogan, fost primar a Istanbulului (1994-1998), şi-a construit el însuşi ascensiunea spre vârful puterii.

Câteva luni mai târziu, Ekrem Imamoglu a spus că cei care au anulat alegerea sa sunt “idioţi”, reluând un termen folosit câteva ore mai devreme la adresa sa de ministrul de Interne, Süleyman Soylu.

Acest calificativ a declanşat punerea sub acuzare a primarului Istanbulului pentru “insultă” la adresa membrilor Înaltului Consiliu Electoral din Turcia.

Edilul riscă, în teorie, până la patru ani de închisoare.

Citește și: Două femei au fost împuşcate mortal de talibani în timpul unei percheziţii în sudul Afganistanului

Avocatul său, Kemal Polat, a spus că este “un caz politic”, pentru că orice condamnare la mai mult de un an de închisoare, “chiar şi un an şi o zi”, l-ar scoate automat din viaţa politică pentru patru ani, a explicat el pentru AFP.

În aprilie, procurorul a cerut 15 luni de detenţie împotriva lui Imamoglu, care a avut o carieră prosperă în construcţii înainte de a intra în politică.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.