Procuratura Anticorupție aruncă mâța moartă în ograda Vetting

Publicat:

Procuratura Anticorupție aruncă mâța moartă în ograda Vetting

„Procuratura Anticorupție decide să arunce mâța moartă nu doar în ograda CNA, dar și a Comisiei Pre-Vetting și Vetting”. Este declarația făcută la emisiunea „Cabinetul din umbra” de la Jurnal TV de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlament, Olesea Stamate.

Comentariul a fost solicitat în contextul scandalului în care a fost vizat Iulian Muntean, membru CSM numit de legislativ, care a depus cerere de demisie după ce s-a depistat că figurează într-un dosar penal de corupție, transmite Anticorupție.md.


„În timp ce, la audieri, CNA a spus că după ce informația a apărut publică, a fost deschisă o anchetă internă să vadă cine se face vinovat de neintroducerea informației în sistem, PA decide să arunce mâța moartă nu doar în ograda CNA dar și a Comisiei Pre-Vetting și Vetting. În comunicatul său zice că, pornește un proces penal pe unii angajați de la CNA pe faptul pretinselor acțiuni ilegale în cazul lui Muntean, mai mult decât atât, ei fac referire la cele două persoane și funcțiile pe care le dețin sau le-au deținut. (…) Ulterior, PA a încercat să șteargă postarea, dar era prea târziu, ei și-ar fi dat seama probabil că era mult prea deplasat să indice persoanele pe care le suspectau deja de, așa cum spun ei, tăinuirea acestei informații, dar deja presa preluase și au decis să publice același comunicat la o distanță de 30 de minute”, a declarat Stamate în studio.

Președinta comisiei juridice, numiri și imunități a dat de înțeles că reacția PA ar avea legătură cu nepromovarea de către unii procurori a evaluării Pre-Vetting.

Procuratura Anticorupție aruncă mâța moartă în ograda Vetting

„Trei din patru procurori PA nu au trecut Pre-Vettingul, următoarea etapă urmează Vetting-ul. (…) Deci, ei acum încearcă să opună maximă rezistență să discrediteze Vettingul și Pre-Vettingul, astfel încât să spună că tot asta e rău, dar noi v-am spus”, a mai declarat Stamate.

În comunicatul la care face referință Stamate, PA anunța că a inițiat un proces penal pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale unor angajați ai Centrului Național Anticorupție (CNA), responsabili de acumularea, analiza și furnizarea informației către Comisia de Pre-vetting, în privința candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii, Iulian Muntean. Conform PA, „suspiciunile ce au stat la baza inițierii procesului penal referitoare la tăinuirea informației despre Iulian Muntean, constau în aceea, că angajatul CNA care în 2018 a întocmit raportul de analiză operațională, inclusiv în privința lui Iulian Muntean, este și fost angajat al secretariatului Comisiei Pre-Vetting, iar șeful Direcției Generale Analitice al CNA, responsabil de efectuarea ambelor analize operaționale (din 2018 și 2023) în privința lui Iulian Muntean, este aceeași persoană”.

„Potrivit actului de autosesizare, la data de 14 decembrie 2018, șeful Secției analiză operațională a Direcției Analitice CNA la interpelarea din 29 octombrie 2018, a organului de urmărire penală al CNA, în cauza penală cu denumirea generică „ASEM”, a efectuat analiza operațională în privința a trei intermediari, precum și în privința studenților și profesorilor bănuiți sau învinuiți, în actele de corupție, inclusiv și în privința profesorului Iulian Muntean, care la acea dată avea statut procesual de învinuit”, se arată într-un comunicat distribuit de PA.

Procuratura Anticorupție aruncă mâța moartă în ograda Vetting

La data de 15 decembrie 2018, prin scrisoarea de însoțire semnată de șeful Direcției Generale Analitică a CNA, raportul de analiză operațională menționat, a fost expediat organului de urmărire penală al CNA. „Potrivit declarațiilor directorului CNA, din cadrul audierilor publice din 25 septembrie, care au avut loc la Parlament, verificarea lui Iulian Munteanu a avut loc prin consultarea registrului de evidență a rapoartelor de analiză operațională. Tot potrivit declarațiilor directorului CNA din cadrul audierii publice, la solicitarea Comisiei de Pre-vetting, a fost efectuată în privința candidatului Iulian Munteanu analiza operațională”, mai subinia PA.

Scandalul a izbucnit după ce în presă au apărut informații că noul membru al CSM, numit de Parlament, Iulian Muntean, ar fi implicat în dosarul „mitei de la ASEM”. În aceeași zi, Muntean a spus că dosarul, pornit în vara anului 2018, a fost unul fabricat la comanda regimului Plahotniuc și că timp de cinci ani nu a fost citat să facă declarații. Iar așa cum dosarul nu se regăsește în nicio bază de date, acesta, pur și simplu, nu există, a punctat membrul CSM.

Citeşte şi: Există mai multe forme ale propagandei ruse în Republica Moldova – Stiripesurse.md

Comisia Pre-Vetting a declarat că, deși au fost solicitate și colectate date de din numeroase surse publice și private, pe tot parcursul procesului de evaluare, „comisia nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”.

De altă parte, Procuratura Anticorupție (PA) a venit cu precizări în legătură cu rolul instituției în procedura de „pre-vetting”. În răspunsul oferit public, PA menționa că a expediat Comisiei Pre-Vetting informația disponibilă în cazul candidaților supuși evaluării, dacă a fost o făcută o solicitare în acest sens. În cazul candidatului la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Iulian Muntean, nu a fost transmisă o interpelare în acest sens.

După PA, a reacționat Centrul Național Anticorupție (CNA).

Procuratura Anticorupție aruncă mâța moartă în ograda Vetting

„În rezultatul verificării suplimentare a candidaților non-judecători la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național Anticorupție a informat imediat Comisia Pre-vetting acele date suplimentare care au devenit cunoscute în data de 19.09.2023. În acest context, CNA a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM ,Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI”, se arăta în comunicatul instituției.

Comisia juridică, numiri și imunități a organizat audieri publice pe marginea existenței unui dosar penal în privința lui Iulian Muntean. La audieri au fost prezente toate părțile implicate în proces, inclusiv membrul CSM, Iulian Muntean, chiar dacă nu a fost invitat. Audierile publice au scos la iveală o problemă sistemică și anume introducerea selectivă a ordonanțelor în Registrul informaţiei criminalistice şi criminologice. În timp ce membrii comisiei meționează că ar fi fost de „bun simț” ca informația despre implicarea unui candidat într-un dosar penal să fie transmisă Comisiei Pre-Vetting, Procuratura Anticorupție (PA) a răspuns că nu are obligația să facă acest lucru din oficiu. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing

După Moscova, Viktor Orban face o vizită surpriză la Beijing Premierul Ungariei, Viktor Orban, un apropiat al Kremlinului, a sosit luni în China pentru a...

Asistență financiară din partea Canadei

Asistență financiară din partea Canadei Republica Moldova ar putea beneficia de un împrumut de 120 de milioane de dolari canadieni, acordat de Guvernul Canadei. Citește...

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere

METEO// Încă o zi de foc cu temperaturi în creștere A doua zi de caniculă în Moldova. Pe parcursul zilei se vor înregistra temperaturi mai...

Premierul francez şi-a anunţat demisia

Premierul francez şi-a anunţat demisia Premierul francez, Gabriel Attal, a anunţat duminică seara că îşi va prezenta demisia preşedintelui Emmanuel Macron luni dimineaţă, după alegerile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.