X

Procuratura belgiană descrie atentatul de la Muzeul Evreiesc din Bruxelles: un ‘atac terorist, premeditat şi animalic’, comis de un om ‘arhiradicalizat’

Atentatul din 24 mai 2014 de la Muzeul Evreiesc de la Bruxelles constituie un “atac terorist, premeditat şi animalic”, comis de un om “arhiradicalizat”, a subliniat marţi Parchetul federal în timpul procesului împotriva jihadistului Mehdi Nemmouche, informează AFP, potrivit agerpres.

“Dacă să ataci un muzeu cu o armă de război nu este ceva violent şi animalic, atunci nimic nu este violent şi animalic. Aceasta este una dintre cele mai grave infracţiuni”, a declarat procurorul Bernard Michel la finalul rechizitoriului său care a început luni, împotriva cetăţeanului francez acuzat de “asasinate teroriste”.

Vezi şi: India a bombardat ţinte islamiste din Pakistan – FOTO

“Pentru ucigaş, pentru Mehdi Nemmouche, identitatea victimelor nu conta. Scopul, în schimb, era să există victime. Totul a fost bine premeditat”, a continuat magistratul, cerându-le judecătorilor să-l condamne. El a subliniat că cele patru victime au fost toate executate cu câte un glonţ tras în cap, fie cu revolverul, fie cu o armă automată kalaşnikov. “Autorul nu era acolo ca să discute, el era acolo pentru a ucide”, a comentat procurorul.

Potrivit acestuia, Mehdi Nemmouche, un delincvent multirecidivist de 33 de ani trecut prin închisori şi prin Siria, “nu este doar radicalizat, ci arhiradicalizat”. El a evocat “ura faţă de evrei” a acestuia, pe care a comparat-o cu cea a naziştilor.

“Arhiradicalismul lui l-a incitat să refacă parcursul lui (Mohamed) Merah”, un jihadist autor a şapte asasinate în 2012 în sud-vestul Franţei, pe care el (Nemmouche) îl consideră “cel mai mare tip pe care l-a avut Franţa”, a continuat Bernard Michel.

Magistratul a respins teza apărării, potrivit căreia atentatul nu a fost un atac al grupării Stat Islamic (SI), ci “o executare ţintită a unor agenţi Mossad” (serviciul de informaţii externe al Israelului), care a vizat un cuplu de israelieni, soţii Riva, primii doi dintre cele patru persoane ucise în acea zi.

Citeşte şi: Reforma Constituţiei cubaneze a fost aprobată prin referendum

Autorităţile israeliene califică această teză drept “absurdă şi jignitoare”, a subliniat el. “Dacă Israelul ar fi estimat că este vorba de un atentat ţintit, Mossad ar fi venit el însuşi să ancheteze în locul nostru”, a subliniat procurorul, care a calificat şi luni acest argument ca fiind “deplasat, indecent şi abject la adresa victimelor”, asupra cărora este pusă “povara propriei morţi”.

Pe banca acuzaţilor, Mehdi Nemmouche, ai cărui avocaţi au strălucit prin absenţă, a rămas tăcut, ca în toţi cei cinci ani de după arestarea lui. Alături de el compare Nacer Bendrer, 30 de ani, un delincvent din Marsilia acuzat că i-a furnizat arme, dar care neagă orice implicare. Acuzarea apreciază că acesta “nu este co-autor, ci complice”.

Verdictul este aşteptat la începutul lui martie. 

Tags: atac teroristatentatBelgiaBernard MichelbruxellesMehdi NemmoucheMuzeul EvreiescParchetul federal
Categorii: Externe