Procuratura Găgăuziei a renunțat la dosarul penal împotriva șefului autonomiei

Publicat:

Procuratura Găgăuziei a renunțat la dosarul penal împotriva șefului autonomiei

Procuratura Găgăuziei a oprit ancheta pentru abuz de putere și încălcarea atribuțiilor de serviciu din partea șefului autonomiei, Evghenia Guțul, transmite TASS, potrivit RADOR.

“Procuratura a ajuns la concluzia că acțiunile Evgheniei Guțul nu au depășit drepturile și împuternicirile acordate de lege și că aceste acțiuni nu au avut consecințe prejudiciabile” – se arată într-un comunicat publicat pe site-ul procuraturii.


Acesta a menționat că “procedurile inițiate au încetat din cauza lipsei evenimentului infracţional”.

Citeşte şi: Un judecător din Anenii Noi, condamnat la închisoare pentru luare de mită – Stiripesurse.md

În august, activiștii găgăuzi Ivan Burgudzhi și Leonid Dobrov s-au adresat Procuraturii Găgăuziei, cerând ca Guțul să fie trasă la răspundere pentru “abuz de putere” și “depășirea atribuțiilor oficiale”. După aceasta, procurorii au solicitat să-și delege reprezentantul pentru reprezentarea intereselor în Adunarea Populară a Republicii Autonome în procesul împotriva lui Guțul.

Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o amendă sau suspendare din funcție pe o perioadă de la trei luni la un an.

Parlamentul Găgăuziei, după mai multe încercări, în septembrie a reușit să aprobe componența comitetului executiv, care a fost propusă de Guțul.

Majoritatea argumentelor legiuitorilor care i-au criticat propunerile s-au rezumat la faptul că Guţul nu s-a consultat mai întâi cu deputații în problemele legate de politica de personal.

În mai, relațiile dintre Chișinău și Comrat s-au înrăutățit după ce autoritățile moldovene au încercat să declare ilegale alegerile pentru funcţia de șef al Găgăuziei, câștigate de reprezentanta Partidului “Şor”, interzis de Curtea Constituțională a republicii, Evghenia Guțul.

Procuratura Găgăuziei a renunțat la dosarul penal împotriva șefului autonomiei

Președintele țării, Maia Sandu, a declarat că votul s-a desfășurat cu numeroase încălcări, iar polițiștii moldoveni au efectuat percheziții și au confiscat documente de la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.

În ciuda faptului că rezultatele alegerilor au fost recunoscute de toți participanții, iar Guțul și-a asumat atribuțiile, Sandu nu a semnat un decret de numire a acesteia ca membru al Guvernului Republicii Moldova, așa cum prevede legea.

Totodată, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la lege, care presupun o reducere a bugetului autonomiei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022

Șeful armatei britanice: Lui Putin i-ar lua cinci ani pentru a readuce armata Moscovei la forța sa din luna februarie a anului 2022 Șeful forțelor...

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii

Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată de la retragerea candidaturii Preşedintele american Joe Biden se va adresa miercuri naţiunii pentru prima dată...

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale

Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale Consiliul Municipal Chișinău a votat noile taxe locale. Unitățile comerciale și întreprinderile care prestează servicii în municipiu...

CSP va lansa un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS

CSP va lansa un nou concurs public pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS O nouă bătălie urmează să fie anunțată la Procuratura...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.