X

Procuratura italiană confiscă o navă neguvernamentală spaniolă pentru migranţii din Mediterana

Un procuror italian a confiscat duminică o navă a organizaţiei neguvernamentale spaniole Proactiva Open Arms, care a refuzat să predea autorităţilor libiene o parte din migranţii aflaţi la bord, informează DPA.

“Suntem acuzaţi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi complicitate la migraţia ilegală”, a precizat liderul organizaţiei, Oscar Camps, într-un mesaj în reţeaua Twitter.

Nava confiscată acostase sâmbătă în portul sicilian Pozzallo, având la bord 216 migranţi, după ce, potrivit Proactiva Open Arms, fusese ameninţată cu deschiderea focului de către o unitate a pazei de coastă libiene, în urma refuzului de a preda femeile şi copiii. Un bebeluş bolnav, în vârstă de trei luni, şi mama sa au fost transbordaţi pe o navă rapidă a pazei de coastă din Malta şi transportaţi pe această insulă pentru tratament de urgenţă. Organizaţia neguvernamentală a acuzat şi paza de coastă italiană de tergiversarea permisiunii de a acosta. Italia consideră că nava ar fi trebuit dirijată de autorităţile spaniole, iar cel mai apropiat port era în Malta.

Presa italiană – agenţia ANSA şi cotidianul La Repubblica, preluate de DPA – arată că procurorul implicat, Carmelo Zuccaro din Catania, este cunoscut şi pentru alte anchete împotriva unor organizaţii neguvernamentale implicate în salvarea migranţilor. La Repubblica o citează pe Emanuela Lo Faro, avocată a Proactiva Open Arms, susţine că încă nu a fost notificată privind confiscarea navei şi că procuratura a stabilit “infracţiunea de solidaritate”.

Tags: Emanuela Lo FaroitaliaMaltaMediteranamigrantiOscar CampsProactiva Open Armsprocurorspania
Categorii: Diaspora