Procuratură spaniolă cere eliberarea liderului separatist catalan Oriol Junqueras

Publicat:

Avocatul general al statului spaniol a cerut luni eliberarea din detenţie a liderului separatist catalan Oriol Junqueras, în ceea ce este considerat a fi un gest de bunăvoinţă politică în contextul sprijinului de care are nevoie Partidul Socialist Muncitoresc (PSOE) pentru a forma un nou guvern, transmite Reuters, scrie agerpres.

Avocatul general – din cadrul Ministerului Justiţiei – a cerut Tribunalului Suprem spaniol să-i permită lui Junqueras să meargă la Bruxelles pentru a-şi prelua mandatul de europarlamentar.


Citește și : Grecia vrea să ia parte la conferința internaţională dedicată Libiei

Tribunalul Suprem este aşteptat să se pronunţe în săptămânile următoare.

Oriol Junqueras este unul din cei nouă lideri separatişti condamnaţi în octombrie pentru organizarea referendumului de independenţă în 2017.

La alegerile europene din luna mai, Junqueras a obţinut un mandat în Parlamentul European din partea Stângii Republicane din Catalonia (ERC). Justiţia spaniolă i-a permis lui Junqueras să candideze în timp ce acesta se afla în detenţie preventivă, dar a refuzat să-l pună în libertate pentru a participa la şedinţa de constituire a PE.

La 19 decembrie, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) i-a dat câştig de cauză lui Oriol Junqueras în privinţa imunităţii de europarlamentar, considerând că statul spaniol ar fi trebuit să-i permită să iasă din închisoare pentru a-şi ocupa locul în legislativul european.

Justiţia europeană a fost solicitată de Tribunalul Suprem spaniol cu privire la imunitatea lui Junqueras, fostul număr doi al guvernului regional catalan şi condamnat pe 14 octombrie la 13 ani de închisoare cu executare pentru rebeliune şi deturnare de fonduri publice.

Luni, Avocatul general a mai cerut Parlamentului European să-i retragă lui Junqueras imunitatea, astfel încât cazul sensibil politic al acestuia nu va fi complet abandonat, ci va necesita un consens aproape imposibil în rândul eurodeputaţilor.

Anunţul avocatului general era amplu aşteptat, pe fondul campaniei PSOE de a obţine sprijinul ERC pentru formarea unui nou guvern.

Citește și : China și Rusia propun ridicarea sancțiunilor impuse Coreii de Nord

Cele două formaţiuni poartă discuţii regulate în urma alegerilor anticipate de la 10 noiembrie, câştigate de socialişti, dar fără o majoritate, şi care au rezultat într-un parlament profund fragmentat.

Un acord rapid de coaliţie cu stânga radicală Unidas Podemos le-a adus socialiştilor un sprijin parlamentar de 155 de deputaţi, sub majoritatea necesară de 176. Cele 13 mandate deţinute de ERC sunt, aşadar, cruciale în negocierile de formarea a noii coaliţii de guvernare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.