X

Procuratura thailandeză cere reluarea procesului de corupţie al fostului premier Thaksin Shinawatra

Procuratura din Thailanda a cerut marţi Curţii Supreme să reia procesul de corupţie al fostului prim-ministru thailandez Thaksin Shinawatra, suspendat anterior din cauza absenţei sale, informează dpa, conform agerpres.

Thaksin Shinawatra, o figură controversată care a guvernat din 2001 până în 2006, a fost acuzat de abuz de putere ca prim-ministru în două cazuri de corupţie.

El a fost deja condamnat la doi ani de închisoare în lipsă, în 2008, pentru corupţie în urma unei tranzacţii de terenuri. El a fugit din ţară cu puţin înainte de pronunţarea verdictului.

Citeşte şi: China cere ca echipa sa de fotbal să fie respectată în Germania

Trăind într-un exil autoimpus în principal în Dubai şi la Londra, Thaksin nu s-a mai întors de atunci în Thailanda.

O nouă lege intrată în vigoare la sfârşitul lunii septembrie permite desfăşurarea proceselor în care sunt implicaţi politicieni în ciuda absenţei acestora, a declarat Wanchart Santikunchorn, purtător de cuvânt al biroului procurorului general.

Thaksin nu s-a mai exprimat în ultimul timp pe social media, în ciuda faptului că în trecut a acuzat autorităţile thailandeze de răzbunare politică împotriva sa şi familiei sale.

În august, el a criticat “tirania” juntei pe Twitter, în timp ce sora sa mai mică Yingluck Shinawatra, un alt fost prim-ministru, a fost pusă sub acuzare în legătură cu eşecul unui sistem de subvenţii pentru orez în timpul administraţiei sale.

Citeşte şi: Putin s-a întâlnit cu Bashar al-Assad la Soci şi l-a ‘felicitat’ pentru rezultatele în lupta împotriva terorismului

La fel ca fratele ei, Yingluck a fugit din ţară cu puţin timp înainte de pronunţarea verdictului. Curtea Suprema a condamnat-o în contumacie la cinci ani de închisoare.

Yingluck nu a mai apărut în public şi nu a făcut nicio declaraţie de când a fost văzută ultima dată la Bangkok în august.

Ambii fraţi Shinawatra afirmă că acuzaţiile împotriva lor sunt motivate politic. Familia rămâne populară în rândul electoratului thailandez.

Tags: abuz de puterecoruptieDubailondraThailandaThaksin ShinawatraWanchart SantikunchornYingluck Shinawatra
Categorii: Știrile zilei