X

Procuratura turcă cere închisoare pe viaţă pentru suspectul principal în atacul terorist din Reyhanli

Un procuror turc a cerut luni închisoare pe viaţă pentru presupusul autor al unui dublu atentat cu vehicul-capcană comis în 2013 la Reyhanli (sud) şi care s-a soldat cu 52 de morţi, a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, relatează AFP, potrivit agepres.

Yusuf Nazik, capturat la sfârşitul lunii septembrie în timpul unei operaţiuni a serviciilor de informaţii turce (MIT) în Siria, este acuzat că a ucis 52 de persoane, între care cinci copii, şi că “a adus atingere integrităţii statului”.

Vezi şi: Un elicopter militar s-a prăbuşit în centrul Istanbulului. Cel puţin trei oameni au murit!- FOTO/VIDEO

Prin urmare, procurorul a cerut 53 de pedepse cu închisoarea pe viaţă (una pentru fiecare victimă şi una pentru că a adus atingere integrităţii statului) în timpul primei audieri în acest proces care a avut loc luni la Ankara, potrivit Anadolu.

Nazik a fost arestat la mijlocul lunii septembrie, în timpul unei operaţiuni inedite la Latakia, un fief al preşedintelui Bashar al-Assad, în nord-vestul Siriei.

Citeşte şi: Apele Mării Negre dau în clocot! Ucraina şi Rusia sunt aproape de război

Dublu atentat comis la Reyhanli a şocat Turcia, lovită de atunci şi de alte atacuri, şi a evidenţiat riscurile legate de implicarea Ankarei în Siria alături de rebelii care doresc să-l înlăture de la putere pe preşedintele Assad.

Guvernul de la Ankara a atribuit atunci atacul unui mic grup turc de extremă stângă legat de serviciile de informaţii siriene, o acuzaţie respinsă de Damasc.

Yusuf Nazik a “mărturisit” însă în timpul primului interogatoriu că atacul de la Reyhanli a fost susţinut de serviciile de informaţii siriene. Următoarea audiere în proces va avea loc pe 14 februarie.

Tags: atentatbashar al assadLatakiaprocurorReyhanlisiriaturciaYusuf Nazik
Categorii: Sinteze