Procuratura din Turcia a declarat că bunurile lui Reza Zarrab vor fi confiscate în cadrul unui anchete

Publicat:

Procuratura din Turcia a ordonat vineri confiscarea bunurilor omului de afaceri turc de origine iraniană Reza Zarrab care, în cursul unui proces la New York, l-a implicat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan în încălcarea embargoului american impus Iranului, a făcut cunoscut agenţia Anadolu, citată de AFP, potrivit agerpres.

Procurorul din Istanbul a declarat că bunurile lui Reza Zarrab şi ale familiei sale vor fi confiscate în cadrul unui anchete asupra magnatului, a informat agenţia oficială turcă.


Reza Zarrab, un cetăţean turc de origine iraniană, este acuzat de “spionaj” în favoarea unui stat străin, potrivit Anadolu.

Jurnalul Hurriyet a anunţat că această decizie mai vizează alte 22 de persoane, printre care fiica acestuia.

Citește și : O reuniune a Consiliului de Securitate ONU cu privire la drepturile omului în Coreea de Nord ar putea avea loc la 11 decembrie

Arestat la Miami în martie 2016, acest magnat al aurului este martorul-cheie într-un proces la New York al unui şef al băncii publice turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, acuzat că a ajutat Iranul în încălcarea sancţiunilor americane impuse Republicii Islamice.

Joi, în cea de-a doua zi a depoziţiei sale, Zarrab a a declarat că, în octombrie 2012 Erdogan, prim-ministru la acea dată, a dat “instrucţiuni” pentru ca alte două bănci turce să poată participa, de asemenea, la stratagema în care Halkbank juca rolul central pentru a încălca sancţiunile impuse Iranului.

Premierul turc, Binali Yildirim, şi-a exprimat vineri speranţa că Zarrab va reveni asupra mărturiei împotriva preşedintelui Erdogan, prim-ministru la acea dată, pe care a numit-o “o eroare”.

Miercuri, Zarrab a mai afirmat că i-a plătit zeci de milioane de euro mită ministrului economiei de la acea dată, Zafer Caglayan.

Zarrab, 34 de ani, trebuia să apară şi el ca acuzat în acest proces, înainte de a deveni martorul-cheie după ce a pledat vinovat şi a decis să coopereze cu guvernul american.

În faţa instanţei, omul de afaceri, cunoscut până atunci în Turcia pentru stilul de viaţă luxos şi soţia sa o celebră cântăreaţă, a oferit detalii despre cum a ajutat la convertirea banilor din hidrocarburile iraniene plasaţi la Halkbank în aur.

Aurul era transportat în valize la Dubai şi apoi revândut în valută nedetectabilă guvernului iranian.

Ankara susţine că acest proces este “politic” şi nu mai are nimic “legal”. “Obiectivul este de a încolţi Turcia (…) Este de a pune în dificultate economia turcă”, a declarat premierul turc, Binali Yildirim.

Acesta a mai afirmat că justiţia americană este instrumentalizată de reţeaua predicatorului Fethullah Gulen, bestia neagră a Ankarei, cu scopul de păta imaginea Turciei şi a preşedintelui Erdogan.

Gulen, care trăieşte în America, este acuzat de Ankara că a pus la cale puciul eşuat din iulie 2016 împotriva lui Erdogan, ceea ce predicatorul dezminte.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un olandez, arestat în Rusia pentru ‘violenţă’ împotriva unui ofiţer de poliţie

Un olandez, arestat în Rusia pentru 'violenţă' împotriva unui ofiţer de poliţie Justiţia rusă a dispus vineri plasarea în arest provizoriu a unui cetăţean olandez...

La Chişinău se desfăşoară IT Career Expo 2024, cel mai amplu eveniment de orientare profesională în domeniul IT

La Chişinău se desfăşoară IT Career Expo 2024, cel mai amplu eveniment de orientare profesională în domeniul IT IT Career Expo 2024, considerat de specialişti...

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat ‘fără rușine’ pe secretarul general al ONU

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat 'fără rușine' pe secretarul general al ONU Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat vineri Israelul că l-a atacat...

Judocanul Vadim Ghimbovschi a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial U21

Judocanul Vadim Ghimbovschi a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial U21 Judocanul Vadim Ghimbovschi (90 kg) a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.