Procurori ruşi cer recunoașterea crimelor comise de Germania nazistă în regiunea Moscovei drept genocid

Publicat:

Procurori ruşi au cerut unui tribunal să recunoască crimele comise de Germania nazistă în regiunea Moscovei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial drept genocid şi consideră că au fost cauzate daune în valoare de aproximativ 6,4 trilioane de ruble (82,3 miliarde de dolari), după cum au declarat ei joi, potrivit Reuters, scrie agerpres

Nu este încă foarte clar dacă acest demers prefaţează o nouă cerere de despăgubiri financiare din partea Rusiei către Germania, cu care relaţiile s-au deteriorat grav ca urmare a războiului dus de Moscova în Ucraina.


Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

Demersul pare să facă parte dintr-un efort mai amplu al Rusiei de a-şi pregăti cetăţenii pentru ceea ce Moscova susţine că ar fi un război existenţial cu Occidentul, pe care unii oficiali ruşi îl compară cu cel purtat de Uniunea Sovietică împotriva naziştilor, notează Reuters.

Procurorii au cerut unui tribunal regional din Moscova “să recunoască drept crime de război şi crime împotriva umanităţii, precum şi drept genocid împotriva poporului sovietic, crimele stabilite şi recent dezvăluite comise de invadatorii fascişti germani” în regiunea Moscovei între octombrie 1941 şi ianuarie 1942.

Peste 26.000 de persoane au fost ucise în regiune în perioada respectivă, au afirmat ei într-un comunicat, iar cetăţenii sovietici au fost supuşi la tortură, jafuri, muncă forţată şi deportare. Nu este clar cât de repede se va pronunţa instanţa asupra acestei cereri.

Aproximativ 27 de milioane de sovietici şi-au pierdut viaţa în ceea ce ruşii numesc Marele Război Patriotic, a cărui amintire este considerată sacră de mulţi ruşi.

Opt decenii mai târziu, Rusia a fost cea care a invadat Ucraina în ceea ce a numit o “operaţiune militară specială”, calificată de preşedintele Vladimir Putin drept o măsură necesară pentru “denazificarea” Ucrainei şi pentru prevenirea unui “genocid” împotriva rusofonilor din regiunea Donbas (estul Ucrainei).

Ucraina şi aliaţii săi occidentali resping această naraţiune, catalogând-o drept un fals pentru a justifica ceea ce ei spun că este un război ilegal de cucerire. Kievul afirmă că Moscova este cea care comite un genocid, lucru pe care Rusia îl respinge.

Mii de civili ucraineni au fost ucişi de la începutul războiului, în pofida faptului că Rusia insistă că nu ţinteşte civili. Un organism de anchetă mandatat de ONU a declarat în martie că Rusia a comis crime de război pe scară largă în Ucraina, cum ar fi ucideri intenţionate şi acte de tortură. Moscova neagă că forţele sale au comis crime de război.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Putin evocă deseori faptele de glorie din istoria militară a Rusiei, fie în războiul împotriva lui Hitler sau cele purtate de conducători din trecut, cum ar fi Petru cel Mare, pentru a anima sentimentul de mândrie naţională al ruşilor.

Ucraina, care a făcut parte pe atunci din Uniunea Sovietică, estimează că a pierdut cel puţin 8 milioane de oameni în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.