Procurorii italieni acuză OMS că obstrucţionează o anchetă

Publicat:

Un procuror italian a acuzat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) că obstrucţionează eforturile de investigare a acuzaţiilor conform cărora Italia, prima ţară europeană unde a fost semnalată răspândirea noului coronavirus, nu s-a pregătit corespunzător pentru pandemie, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Procurorii din oraşul italian Bergamo, epicentrul focarului mortal de COVID-19 apărut la începutul anului trecut, investighează de asemenea acuzaţiile că oficiali ai OMS au ajutat Ministerul italian al Sănătăţii să-şi muşamalizeze deficienţele.


Citeşte şi: Un angajat CNN povestește cum s-a construit PROPAGANDA de ‘răsturnare’ a lui Trump – VIDEO – Black News

OMS şi guvernul italian s-ar fi înţeles să ascundă un raport elaborat de experţii organizaţiei şi care indica posibile deficienţe ale sistemului sanitar italian. Raportul a fost postat pe website-ul OMS în data de 12 mai 2020, dar a fost retras în ziua următoare. Conform documentului, planul italian pentru o posibilă situaţie de pandemie nu mai fusese actualizat din anul 2006, iar răspunsul spitalelor locale italiene după începerea răspândirii virusului a fost haotic şi improvizat.

Autorul principal al raportului, Francesco Zambon, a demisionat luna trecută din OMS, declarând postului italian RAI TV că nu mai poate rămâne în această organizaţie după ce oficiali de rang înalt au exercitat asupra lui presiuni să-şi atenueze criticile faţă de Italia.

”Până acum doar ne-am lovit de un zid de cauciuc”, a declarat agenţiei Reuters procuroarea Maria Cristina Rota, care spune că OMS a respins o cerere iniţială de asistenţă şi a solicitat ca orice întrebări să fie transmise prin canale diplomatice formale, organizaţia internaţională refuzând de asemenea să comunice angajaţilor ei citaţiile primite din partea procurorilor italieni.

În replică, purtătorul de cuvânt al OMS, Christian Lindmeier, a negat că această instituţie ar obstrucţiona justiţia. ”Practica OMS este să asiste mereu autorităţile locale în astfel de chestiuni dacă este solicitată şi dacă este oportun”, a declarat acesta.

Cât despre citaţiile transmise personalului OMS, purtătorul de cuvânt al acestei organizaţii a spus că personalul ei are imunitate diplomatică şi procurorii italieni nu au solicitat ridicarea acesteia.

De asemenea, retragerea raportului incriminator de pe pagina web a OMS este justificată de Lindmeier prin apariţia acestuia fără să fi fost realizat complet procesul intern de avizare a textului.

Vezi şi: America este ŞOCATĂ! Un puşti de 13 ani a fost OMORÂT de poliţişti – VIDEO – Black News

Procurorii investighează însă dacă retragerea raportului a fost făcută la cererea lui Ranieri Guerra, un consilier special al OMS, care între anii 2014 şi 2017 a fost director general pentru medicină preventivă în Ministerul italian al Sănătăţii, poziţie din care el era responsabil cu planul de combatere a unei pandemii.

Ranieri Guerra a negat că ar fi influenţat retragerea raportului. El a fost audiat în noiembrie de procurori, dar surse juridice au declarat săptămâna trecută că este cercetat pentru că ar fi minţit la audiere.

Circa 116.000 de oameni au murit în Italia din cauza COVID-19, al doilea cel mai grav bilanţ al deceselor în Europa, după Marea Britanie, şi Italia înregistrează în continuare zilnic sute de decese asociate acestei boli.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini

Italia a simplificat condiţiile pentru angajarea muncitorilor străini Italia a simplificat condiţiile de intrare în ţară şi a redus obstacolele birocratice pentru muncitorii străini, în...

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile

Zeci de paramedici şi pompieri ucişi în Liban în bombardamentele israeliene din ultimele zile Peste 40 de paramedici şi pompieri au fost ucişi în...

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică

Străinii fug din Liban pe măsură ce ofensiva israeliană se intensifică Cetăţenii străini din Europa, Asia şi Orientul Mijlociu - inclusiv români - au început...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.