X

Procurorii sud-coreeni cer ARESTAREA boss-ului de la Samsung

Parchetul din Seul a anunţat joi că a cerut un mandat de arestate împotriva vicepreşedintelui şi moştenitorului marelui grup sud-coreean Samsung, Lee Jae-yong, în cadrul unei anchete privind fuziunea controversată a două filiale în 2015, potrivit AFP și agerpres.

Lee Jae-yong, vicepreşedintele Samsung Electronics, cea mai importantă filială a grupului, a fost condamnat în 2017 la cinci ani de închisoare în cadrul unui răsunător scandal de corupţie care a dus la destituirea şi încarcerarea fostei preşedinte sud-coreene Park Geun-hye.

Citește și: George Floyd fusese INFECTAT cu coronavirus

În vârstă de 51 de ani, el a fost eliberat un an mai târziu, dar în prezent face obiectul unui nou proces.

Biroul procurorilor districtului central Seul a transmis joi că încearcă să obţină un mandat de arestare împotriva lui Lee.

El este acuzat că a luat parte la un caz de înşelătorie privind preţurile în 2015, într-un moment în care Cheil Industries, filiala specializată în modă, alimentaţie şi petrecere a timpului liber, a preluat în 2015 controlul asupra Samsung C&T (BTP).

Fuziunea a fost văzută ca o etapă decisivă pentru a asigura o tranziţie a grupului Samsung spre a treia generaţie.

Ea a fost totuşi criticată pe motiv că valoarea C&T ar fi fost deliberat subevaluată în timpul tranzacţiei. Fondul Naţional de Pensii (NPS), mare acţionar al Samsung, şi-a dat totuşi acordul pentru această operaţiune.

Parchetul a cerut de asemenea un mandat de arestare împotriva a doi foşti directori ai Samsung pentru rolul lor în fuziune, conform comunicatului.

Cererea survine la aproape o lună după ce Lee Jae-yong şi-a cerut scuze pentru planul pe care l-a elaborat pentru a prelua conducerea conglomeratului. El s-a angajat atunci că nu va mai exista “nicio polemică” în privinţa promovării sale şi că este ultimul în linia succesiunii familiale.

Citește și: ATAC cu cuțitul într-o școală din China (VIDEO)! 40 de oameni au fost răniți

Samsung este de departe cel mai mare conglomerat familial sud-coreean, iar diversele sale activităţi industriale reprezintă o parte importantă din cea de-a 12-a economie mondială.

Cifra sa de afaceri la nivel mondial echivalează cu o cincime din produsul intern brut al ţării.

Tags: Cheil IndustriesCoreea de SudcoruptieFondul Naţional de Pensii (NPS)Lee Jae-yongPark Geun-HyesamsungSamsung C&T (BTP)Samsung Electronicsseul
Categorii: Știrile zilei