Procurorii sud-coreeni dau detalii despre anchetarea fostei preşedinte Park

Publicat:

Procurorii sud-coreeni au anunţat miercuri că fosta preşedintă Park Geun-hye a evitat în mod incorect unele acuzaţii în procesul judiciar la finalul căruia a fost condamnată, în 6 aprilie, la 24 de ani de închisoare pentru rolul ei într-un scandal de corupţie, după ce ei solicitaseră o pedeapsă de 30 de ani de închisoare, şi au contestat în apel această decizie, transmite Reuters, potrivit agerpres.

”Biroul procurorului din districtul central din Seul a afirmat că sunt incorecte unele părţi ale deciziei judecătoreşti prin care Park Geun-hye este absolvită de unele dintre acuzaţiile de mită formulate împotriva sa”, a relatat agenţia de presă Yonhap.


Citeşte şi: O bombă artizanală a fost găsită într-un apartament din Göteborg

Prima femeie aleasă în funcţia de preşedinte al Coreei de Sud, Park Geun-hye a fost destituită şi arestată în martie 2017, iar în luna următoare a fost inculpată pentru 18 acuzaţii într-un scandal de corupţie în care au fost implicate mari grupuri industriale sud-coreene. Arestul preventiv decis în cazul său a fost prelungit, la începutul lunii octombrie, cu şase luni, tribunalul motivându-şi hotărârea prin riscurile de distrugere a probelor în cazul eliberării sale.

Scandalul de corupţie a avut-o în centru pe Choi Soon-sil, arestată la începutul lunii noiembrie 2016 pentru abuz de putere şi extorcare, care a fost acuzată că s-a folosit de relaţiile de prietenie cu preşedinta Park pentru a cere fonduri de la marile companii din ţară. Park Geun-hye a fost acuzată de ‘complicitate’ la faptele ilegale ale prietenei sale Choi Soon-sil, precum şi pentru că a lăsat-o pe aceasta să se amestece în afacerile statului.

Procurorii formulaseră 18 capete de acuzare contra fostei şefe a statului sud-coreean şi ceruseră o amendă de 118,5 miliarde woni (111,16 milioane de dolari), în afară de pedeapsa de 30 de ani de închisoare, însă instanţa a achitat-o Park Geun-hye pentru două capete de acuzare.

Citeşte şi: Şase oameni au murit după ce un elicopter s-a prăbuşit în Rusia

La 6 aprilie, Park Geun-hye a fost găsită vinovată în celelalte 16 capete de acuzare, printre care corupţie, abuz de putere, mită şi dezvăluirea de secrete de stat. Park a fost amendată şi cu 18 miliarde de woni (circa 17 milioane dolari).

Unul dintre avocaţii din oficiu a sugerat că fosta preşedintă ar putea face apel, însă până acum acest lucru nu s-a întâmplat. În Coreea de Sud, apelul trebuie să fie înaintat în termen de 7 zile de la verdictul instanţei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CRIMĂ cu sânge rece în Soroca. Principalul suspect a fost arestat

CRIMĂ cu sânge rece în Soroca. Principalul suspect a fost arestat Un bărbat de 30 de ani a fost arestat de polițiști, fiind bănuit de...

Rusia a îngheţat acţiunile Băncii Raiffeisen

Rusia a îngheţat acţiunile Băncii Raiffeisen Un tribunal rusesc a îngheţat acţiunile subsidiarei din Rusia a grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International, blocând practic vânzarea...

Banca Mondială acordă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari

Banca Mondială acordă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari Republica Moldova va beneficia de sprijin financiar în valoare de 40 de milioane de dolari...

Parlamentul NU poate interzice culte sau biserici

Parlamentul NU poate interzice culte sau biserici Igor Grosu, Președintele Parlamentului, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), a spus că a fost discuție cu Vasile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.