X

Procurorul american Jack Smith, numit procuror specializat la Tribunalul pentru crimele de război din Kosovo la Haga

Procurorul american Jack Smith a fost numit procuror specializat la Tribunalul pentru crimele de război din Kosovo, informează luni dpa, potrivit agerpres.

Această numire survine după un proces de selecţie organizat de Uniunea Europeană, a anunţat tribunalul într-un comunicat emis luni.

Citește și : Un candidat la alegerile parlamentare din Irak a fost asasinat

Smith îi succede lui David Schwendiman, procuror american al cărui mandat ca funcţionar public american în străinătate s-a încheiat.

Jack Smith a deţinut numeroase funcţii, printre care cea de şef al Departamentului Litigii pentru cel mai mare furnizor american non-guvernamental de servicii de sănătate şi de procuror în statul Tennessee.

Tribunalul special pentru Kosovo, cu sediul la Haga, a fost înfiinţat în 2015 pentru a ancheta presupusele încălcări ale legislaţiei internaţionale comise de Armata de Eliberare din Kosovo (UCK) împotriva sârbilor.

Fosta provincie sârbă a fost scena unui război între insurgenţii albanezi şi forţele armate sârbe în 1998-1999. Conflictul s-a încheiat când NATO a alungat forţele Belgradului bombardând Serbia în perioada martie-iunie 1999.

Citește și : Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, în primul rând în timpul ceremoniei de reînvestire a lui Vladimir Putin

Guvernul de la Pristina a acceptat înfiinţarea acestui tribunal la presiunile UE şi ale SUA.

Tags: Jack SmithKosovoprocurorTennesseeUCKuniunea europeana
Categorii: Diaspora