Procurorul general adjunct al Slovaciei, demis pentru contacte online cu o suspectă în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak

Publicat:

Procurorul general adjunct al Slovaciei, Rene Vanek, a fost demis marţi după ce a recunoscut că a avut contacte online cu o femeie reţinută sub suspiciunea că ar fi ordonat asasinarea ziaristului de investigaţie Jan Kuciak, relatează Reuters, scrie agerpres.

Jurnalistul Jan Kuciak, care a relatat despre cazuri de fraudă în care au fost implicaţi adesea oameni de afaceri cu conexiuni politice, a fost ucis în luna februarie a.c împreună cu logodnica sa, în locuinţa lor din Bratislava, în timp ce lucra la o investigaţie jurnalistică asupra legăturilor dintre guvernul de la Bratislava şi mafia italiană. Asasinarea lui Kuciak a declanşat o gravă criză politică în Slovacia, care a dus în luna martie la demisia premierului Robert Fico, a doi miniştri de interne şi a şefului poliţiei.


Citește și : Votul din Parlamentul britanic privind Brexitul ar urma să aibă loc marţi seara în jurul orei 20:00 GMT

Biroul procurorului general a declarat că Rene Vanek a fost demis pentru că a făcut schimb de mesaje pe Facebook cu suspecta, înainte de arestarea acesteia, potrivit presei slovace, şi nu a dezvăluit aceste mesaje.

“Procurorul general Jaromir Ciznar i-a retras mandatul adjunctului său Rene Vanek după informaţiile apărute în presă pe care le-a verificat din mai multe surse astăzi “, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a procurorului general.

Poliţia a arestat patru persoane în octombrie, inclusiv femeia identificată doar cu iniţialele A. Z., acuzată că a ordonat asasinatul. Mass-media a identificat-o ca fiind Alena Zsuzsova. Femeia a respins toate acuzaţiile.

Poliţia a afirmat că motivul şi dacă femeia a lucrat pentru altcineva sunt încă neclare.

Zlatica Kusnirova, mama logodnicei asasinate a jurnalistului Kuciak, a declarat luni pentru cotidianul slovac Dennik N că poliţia a descoperit că suspecta a păstrat arhiva comunicării sale online cu oficiali de rang înalt, inclusiv cu Vanek.

Citește și : Barr: Ancheta procurorului special Robert Mueller „nu este o vânătoare de vrăjitoare”

Vanek a afirmat că a comunicat online cu A.Z. din 2013, când a devenit procuror general adjunct, însă niciodată nu a întâlnit-o în persoană şi o cunoştea doar sub pseudonim.

Ultimul lor contact a fost în septembrie 2018, cu trei zile înainte ca ea să fie arestată, a declarat Vanek, adăugând că a aflat identitatea femeii din mass-media abia după ce a fost arestată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă

CEC a aprobat un tiraj de peste 850 de mii de buletine de vot pentru diasporă Comisia Electorală Centrală (CEC) a aprobat în ședința din...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

Messi a salvat Inter Miami

Messi a salvat Inter Miami Atacantul argentinian al Inter Miami, Lionel Messi, a adus clubului său o remiză în meciul din MLS cu Charlotte. Jocul din...

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate

Pericol iminent. Cod roșu de inundații, emis acum de hidrologi. HARTA zonelor de vizate Cod Roșu de inundații în România! Forțele de intervenție de la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.