X

Procurorul general al Braziliei cere suspendarea anchetei care-l vizează pe preşedintele Temer

Procurorul general al Braziliei a cerut Curţii Supreme să suspende ancheta privindu-l pe preşedintele Michel Temer într-un caz de corupţie pasivă în care ar fi fost implicat şi grupul BTP Odebrecht în 2014, transmite AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat emis marţi, Ministerul Justiţiei arată că preşedintele ‘dispune de imunitate provizorie faţă de urmăririle penale’ şi că legea fundamentală a Braziliei ‘interzice ca preşedintele să fie urmărit penal pentru fapte anterioare mandatului său’.

Citeşte şi: După ce s-a întâlnit cu Viorica Dăncilă, viitorul şef al Comisiei Europene ‘a rămas tablou’: ‘Sunt extrem de îngrijorat de situaţia din România’

Michel Temer a devenit şef al statului în 2016, în urma demiterii de către parlament a preşedintei de stânga Dilma Rousseff, al cărei vicepreşedinte era.

La începutul lunii septembrie, poliţia federală a cerut Curţii Supreme să deschidă o anchetă referitoare la presupuse fapte de corupţie pasivă şi de spălare de bani împotriva lui Temer, în legătură cu afacerea Odebrecht, care a afectat mai multe ţări din America Latină.

Temer, un preşedinte de centru-dreapta care bate recorduri de impopularitate, a respins această cerere, afirmând că ancheta ‘ar aduce atingere logicii şi cronologiei faptelor’.

Conform portalului de informaţii G1, Michel Temer ar fi primit în martie 2014 suma de 1,43 milioane de reali (aproape 300.000 de euro la cursul de astăzi) din partea Odebrecht, după o solicitare făcută de actualul ministru al minelor şi energiei, Moreira Franco.

Procurorul general Raquel Dodge a cerut, de asemenea, Curţii Supreme ca acest ministru să nu facă obiectul unei anchete.

Citeşte şi: Fostul premier francez are aspiraţii mari: ‘Vreau să fiu primarul Barcelonei!’

Conform aceloraşi informaţii, partidul lui Temer, PMDB (redenumit ulterior MDB), ar fi primit 10 milioane de reali tot de la gigantul Oderbrecht pentru campania electorală din 2014, în care Temer candida pentru funcţia de vicepreşedinte.

Michel Temer a supravieţuit anul trecut unui număr de două proceduri de destituire pentru corupţie, Camera Deputaţilor, unde are mulţi aliaţi, respingând judecarea sa de către Curtea Supremă. Temer fusese acuzat de corupţie pasivă, apartenenţă la o grupare infracţională şi obstrucţionare a justiţiei, în urma mărturiilor unor şefi ai grupului agro-alimentar JBS.

Michel Temer beneficiază de imunitate până la 1 ianuarie 2019, când preşedinţia va fi preluată de candidatul ce va fi ales la scrutinul din octombrie. 

Tags: BraziliaCurtea SupremăDilma RousseffMichel Temer
Categorii: Știrile zilei