X

Procurorul general al Slovaciei cere eliberarea activiștilor Greenpeace reținuți săptămâna trecută

Procurorul general al Slovaciei a cerut eliberarea a 12 activiști Greenpeace care au fost reținuți săptămâna trecută după ce au urcat într-un turn în timpul unui protest împotriva unei mine de cărbune care aprovizionează una dintre cele mai poluante centrale electrice din țară, relatează Reuters, potrivit Mediafax.

Cererea procurorului a anulat decizia de duminică a unui tribunal slovac pentru a-i ține pe activiști în arest până la proces. Această decizie a adus critici din partea prim-ministrului Peter Pellegrini, a partidelor de opoziție și a ONG-urilor.

Citește și : Top 100 Forbes cele mai puternice femei din lume: Angela Merkel conduce pentru al optulea an consecutiv

Cei 12 activiști din Slovacia, Cehia, Belgia și Finlanda au fost acuzați că au pus în pericol un obiectiv de utilitate strategică, o infracțiune care ar putea fi pedeapsită cu închisoarea.

“Nu ar fi trebuit niciodată să fie trimiși în arest”, a declarat procurorul general Jaromir Ciznar, citat de presa locală.

Acesta a adăugat că acuzațiile împotriva lor ar putea fi schimbate sau anulate înainte de proces.

Nimeni nu a fost rănit în timpul protestului, însă compania minieră Hornonitrianske Bane Prievidza (HBP) a anunțat că 342 de mineri au fost puși în pericol deoarece toate operațiunile din incintă au fost oprite pentru câteva ore.

Citește și : Matteo Salvini, acuzat de compromiterea unei operaţiuni a poliţiei din cauza unui mesaj pe Twitter

Tags: activişticarbunegreenpeaceONGopozitiePeter PellegriniprotestSlovacia
Categorii: Diaspora