Procurorul general al SUA face o vizită rară la Curtea Penală Internaţională

Publicat:

Procurorul general al Statelor Unite, aflat într-o vizită în Ţările de Jos concentrată pe urmărirea penală a presupuselor crime comise în războiul din Ucraina, a realizat luni o vizită rară la Curtea Penală Internaţională (CPI), conform unui anunţ făcut de instanţa de la Haga, transmite AFP, potrivit agerpres.

Statele Unite nu au ratificat Tratatul de la Roma, textul fondator al instanţei care a emis un mandat de arestare pentru crime de război pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin în luna martie. Administraţia Trump a emis chiar sancţiuni împotriva jurisdicţiei pentru ancheta sa din Afganistan.


Citeşte şi: Lungul drum al mâlului produs de distrugerea barajului de la Kahovka. Ce riscuri sunt pentru litoralul românesc – Black News

CPI, creată în 2002 pentru a judeca cele mai grave atrocităţi comise în lume, a postat pe Twitter o înregistrare video în care procurorul general al Statelor Unite Merrick Garland se întâlneşte cu procurorul Karim Khan şi cu preşedintele Piotr Hofmanski.

Garland a semnat în cartea de oaspeţi, a declarat un purtător de cuvânt al CPI, fără a oferi informaţii suplimentare despre vizită.

Ministrul de externe Wopke Hoekstra a salutat ulterior vizita lui Garland la Haga.”Am discutat despre sprijinul SUA pentru Centrul Internaţional pentru Urmărirea Crimelor de Agresiune, care se va deschide pe 3 iulie”, a informat demnitarul olandez pe Twitter.

Acest centru internaţional pentru urmărirea penală a unor infracţiuni comise de Rusia în Ucraina va funcţiona la sediul Eurojust, agenţia UE pentru cooperare judiciară în materie penală, cu sediul la Haga. Centrul este conceput ca o primă etapă înainte de înfiinţarea unei instanţe capabile să îi judece pentru agresiune pe cei mai înalţi oficiali ruşi, aşa cum cere Kievul. Şi aceasta deoarece CPI este competentă doar pentru crimele de război şi crimele împotriva umanităţii comise în Ucraina.

Citeşte şi: Macron și prințul moștenitor saudit: interese nu întotdeauna convergente – Black News

“Am vorbit şi despre eforturile noastre comune vizând despăgubirea victimelor crimelor de război ruseşti prin intermediul registrului de daune”, a spus Hoekstra despre acest proiect susţinut în mai de Statele Unite, Japonia, Canada şi aproape toate ţările europene.”Ţările de Jos şi Statele Unite rămân angajate să îşi îndeplinească responsabilitatea faţă de Ucraina”, a adăugat el.

CPI a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin pentru “deportarea ilegală” a mii de copii ucraineni din februarie 2022, acuzaţii negate de Moscova. Preşedintele american Joe Biden a salutat mandatul de arestare ca fiind “justificat”, recunoscând că decizia transmite “un semnal foarte puternic”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.