Procurorul general al Ucrainei: Putin, ‘principalul criminal de război al secolului 21’

Publicat:

Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a acuzat, marţi, Rusia că foloseşte violul ca ”strategie de război” şi l-a descris pe preşedintele rus Vladimir Putin drept ”principalul criminal de război al secolului 21”, relatează Reuters, potrivit news.ro .  

Ucraina adună informaţii referitoare la acuzaţiile de viol, tortură şi alte presupuse crime de război comise de forţele ruse, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova, în timpul unei vizite în oraşul Irpin, de lângă Kiev.


Citește și : Forţele ruse au reluat bombardarea combinatului Azovstal

Venediktova a mai spus că victimele violurilor sunt atât femei, copii, bărbaţi, cât şi o femeie în vârstă.

Întrebată dacă violul a fost o strategie deliberată a Rusiei în timpul războiului, ea a afirmat: ”Sunt sigură că a fost o strategie, de fapt (…), este o modalitate de a speria societatea civilă… de a face totul pentru a forţa Ucraina să capituleze”.

Procurorul general ucrainean nu a oferit detalii specifice cu privire la acuzaţiile de viol, dar a menţionat că unele dintre victime au rămas în Ucraina şi nu vor să vorbească de teamă că forţele ruse se vor întoarce.

Venediktova a mai spus că Putin este răspunzător de ce s-a întâmplat în Ucraina, în calitate de comandant şef al Forţelor armate ruse.

”Putin este principalul criminal de război al secolului 21”, a mai declarat ea, amintindu-şi intervenţiile militare ruseşti în fosta republică sovietică Georgia, regiunea Cecenia a Rusiei, Siria şi Ucraina în 2014.

”Dacă vorbim despre (crima) de agresiune, ştim cu toţii cine a început acest război, iar această persoană este Vladimir Putin”, a conchis Venediktova.

Rusia a negat anterior că a vizat civili şi a respins acuzaţiile conform cărora trupele ruse ar fi comis crime de război în Ucraina.

Citește și : Putin a semnat ordinul: Rusia impune sancţiuni ţărilor NEPRIETENOASE!

Kremlinul nu a răspuns imediat cererii Reuters de a comenta acuzaţiile şi a respins sugestiile anterioare potrivit cărora Putin este un criminal de război.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a calificat, în luna martie, declaraţiile preşedintelui american Joe Biden conform cărora Putin este un criminal de război ca fiind impardonabile.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene

14 localități ruse de la graniță restricționează accesul populației din cauza bombardamentelor ucrainene Regiunea rusă Belgorod va restricţiona, începând din 23 iulie, accesul în 14...

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat

Viktor Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump în care dă vina pe Ucraina pentru tentativa de asasinat Fostul deputat ucrainean prorus Viktor Medvedciuk i-a...

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene

Răspunsul lui Zelenski când a fost întrebat cum evaluează performanța șefului armatei ucrainene Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că se abține să facă o...

Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front

Ucraina lucrează la constituirea de noi brigăzi pentru a face rotaţii ale trupelor pe front Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit marţi cu comandamentul armatei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.