X

Procurorul general al Venezuelei anchetează conducerea PDVSA numită de opoziţie

Procurorul general al Venezuelei, Tarek Saab, a anunţat joi deschiderea unei anchete împotriva directorilor numiţi miercuri de opoziţie la compania petrolieră de stat PDVSA şi la sucursala acesteia din SUA, Citgo, transmite Reuters, scrie Agerpres.

Saab a adăugat că vor fi anchetaţi şi ambasadorii numiţi de Juan Guaido, liderul opoziţiei venezuelene, care s-a autoproclamat şef de stat interimar pe 23 ianuarie şi a fost recunoscut în această calitate de peste 50 de ţări.

Citește și : O nouă ipoteză în cazul Khashoggi: Trupul jurnalistului ar fi fost incinerat într-un cuptor în consulatul saudit din Istanbul

Preşedintele ales al Venezuelei, Nicolas Maduro, susţine că Guaido conduce o lovitură de stat.

Miercuri, Guaido a anunţat numirea la PDVSA a unei noi conduceri formate din venezueleni “competenţi, neimplicaţi în scandaluri de corupţie şi fără afiliere politică”, pentru a salva producţia naţională de petrol, confruntată în ultimii ani cu probleme grave. El nu a precizat ce se va întâmpla cu directorii numiţi de Maduro.

Statele Unite au anunţat pe 28 ianuarie îngheţarea a şapte miliarde de dolari active ale PDVSA, căreia i-au interzis să aibă legături comerciale cu entităţi americane. Rafinăriile Citgo din SUA vor putea funcţiona în continuare, tranzacţiile financiare trecând printr-un cont blocat, a precizat Washingtonul. Peste 20 de petroliere încărcate cu ţiţei din Venezuela au rămas la ancoră, în largul coastelor americane din Golful Mexic. Potrivit unui document consultat de Reuters, Maduro a cerut sprijinul OPEC (Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol, unde Venezuela este membru fondator) împotriva sancţiunilor SUA.

Citește și : Departamentul Justiţiei din SUA a analizat DEMITEREA lui Donald Trump

Tags: CitgodolariNicolas MaduroopozitiePDVSAprocurorul generalSUATarek Saab
Categorii: Știrile zilei