X

Procurorul general al Spaniei îl ameninţă cu închisoarea pe premierul separatist al Cataloniei

Premierul separatist al provinciei spaniole Catalonia, Carles Puigdemont, a fost ameninţat pentru prima dată cu închisoarea de un reprezentant al autorităţilor de la Madrid. Procurorul general al Spaniei, Jose Manuel Maza, a declarat luni, într-un interviu pentru postul de radio Onda Cero, preluat de Reuters, că posibilitatea unei condamnări penale a lui Puigdemont rămâne deschisă. 

Potrivit magistratului, printre acuzaţiile care i-ar putea fi aduse liderului separatist se numără deturnarea de fonduri publice.

Puigdemont a reafirmat public că referendumul pentru independenţa Cataloniei va avea loc la 1 octombrie, în ciuda avertismentelor repetate din partea guvernului Spaniei şi a unor decizii judecătoreşti împotriva consultării populare. “Confirm că vor fi u26rne şi buletine de vot, precum şi ceva chiar mai important pentru desfăşurarea unui referendum: votanţi”, a declarat el postului de radio France Inter.

Poliţia spaniolă a anunţat luni că a convocat 17 persoane suspectate că au dezvoltat site-uri web cu informaţii despre desfăşurarea referendumului declarat ilegal de Curtea Constituţională. Poliţiştii au început de mai mult de o săptămână ia măsuri împotriva separatiştilor; printre altele, forţele de ordine au confiscat câteva milioane de buletine de vot şi au arestat 14 înalţi funcţionari implicaţi în organizarea votării.

Tags: Carles PuigdemontcataloniaCurtea ConstitutionalaJose Manuel Mazaprocurorul generalradio Onda Ceroreferendumspania
Categorii: Diaspora