X

Prodan: „Zilelor europene ale culturii evreiești în Moldova” va avea loc în perioada 8-10 septembrie la Chișinău

 

Prodan: „Zilelor europene ale culturii evreiești în Moldova” va avea loc în perioada 8-10 septembrie la Chișinău

Primul Festival al „Zilelor europene ale culturii evreiești în Moldova” va avea loc în perioada 8-10 septembrie la Chișinău. Anunțul a fost făcut astăzi de către ministrul Culturii, Sergiu Prodan, într-o conferință de presă susținută împreună cu Alexander Bilinkis, președintele Comunității evreiești din țara noastră.

„Zilele europene ale culturii evreiești” este o inițiativă paneuropeană lansată încă în anul 1999. În cadrul acesteia statele din toată Europa se reunesc într-un efort comun de a sprijini și a conserva cultura evreiască, evidențiind bogăția și diversitatea moștenirii culturale evreiești, în special în contextul patrimoniului distrus în timpul Holocaustului. Iar în acest aproape un an de când statul și poporul israelian trec prin noi încercări dureroase, el capătă o nouă conotație a solidarității.

„Cultura evreiască a făcut parte din trecutul nostru și este parte integrantă a prezentului nostru – și este în beneficiul tuturor să descoperim și să valorificăm acest patrimoniu. În plus, este o șansă de a-i cunoaște mai bine pe oamenii cu care conviețuim în Republica Moldova”, a declarat în cadrul conferinței de presă ministrul Culturii, Sergiu Prodan. O putem face în aceste patru zile, între 8-10 septembrie, printr-o gamă variată de evenimente, între care proiecții de film, spectacole muzicale și de teatru, expoziție de artă, conferințe, forumuri și ateliere.

Festivalul va debuta duminică seară cu filmul „Șapte binecuvântări”, care este și propunerea Israelului la Oscar în 2023. Iar luni seară, echipa Teatrului Evreiesc de Stat din București și magistrala actriță Maia Morgenstern vor juca, pe scena de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, spectacolul „Mic și al dracu”. Și mai este un eveniment pe care e păcat să-l ratăm – expoziția de artă „Artiști evrei de origine moldovenească”, care va funcționa timp de o săptămână la Muzeul Național de Istorie a Moldovei. Iar odată cu aceasta, să ne simțim parte a culturii mondiale.

„Mă bucur că suntem parte a acestui Festival, prin care promovăm dialogul intercultural, diversitatea și respectul reciproc între diverse comunități. Construim astfel o societate mai puternică și mai unită, în care oameni de diferite culturi și naționalități să conviețuiască pașnic și în bună înțelegere. În lumea plină de incertitudini de azi, unitatea și solidaritatea sunt șansa de a supraviețui pentru oameni, națiuni, culturi și credințe – pentru noi toți”, a mai spus ministrul Culturii.

Tags: „Zilelor europene ale culturii evreiești în Moldova”Prodan
Cultură și Media