Producătorii sunt obligați să indice pe etichetă substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe

Producătorii sunt obligați să indice pe etichetă substanțele care cauzează alergii sau intoleranțe. Atenționarea vine din partea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, care precizează că una dintre cele mai răspândite neconformități depistate în cadrul controalelor este etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în special a substanțelor care cauzează alergii sau intoleranțe, transmite IPN.

Operatorii din domeniul alimentar care au admis încălcări s-au ales cu prescripții de retragere a produselor din comerț și de etichetare corespunzătoare, dar și cu sancțiuni sub formă de amendă de până la 500 de unități contravenționale (25 000 de lei). Recent, la inițiativa operatorului economic de pe piață au fost retrași biscuiți de ovăs care conțineau arahide – alergen nedeclarat. De asemenea, a fost retras un tip de pate, care conținea soia, de asemenea, nedeclarată.


Citește și: Câini roboţi, desfăşuraţi să ajute militarii ucraineni pe front în misiuni periculoase

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor subliniază importanța crucială de etichetare a alergenilor. Cadrul normativ stabilește modalitățile de furnizare a informației privind prezența unor substanțe care pot cauza alergii sau intoleranțe în produsele culinare nepreambalate.