Profesorii învață cum să folosească noile tehnologii

Publicat:

Peste 3.000 de profesori participă la programul național de alfabetizare digitală, desfășurat de Centrul național de inovații digitale în educație „Clasa Viitorului”.

Cursurile au loc online, în perioada 17 iulie-25 august, timp în care profesorii învață cum să utilizeze tehnologiile avansate la ore și au posibilitatea să studieze o serie de aplicații Google pentru educație, disponibile gratuit, precum Classroom, Sites, Drive, Jumboard, formulare, foi de calcul, prezentări, transmite Știri.md cu referire la europalibera.org.


Citeşte şi: Daniel Ortega îl face pe Zelenski ‘nazist’ și atacă UE – Stiripesurse.md

Durata totală a programului este de 90 de ore, împărțite în sesiuni interactive și activități individuale.

Participanții sunt de toate vârstele și din toate raioanele Republicii Moldova. Galina Cozacenco are 64 de ani și predă la clasele primare la liceul „Alecu Russo” din orașul Orhei. Învățătoarea participă pentru doua oară la programul de alfabetizare și a trecut de la nivelul intermediar la cel avansat.

„În timpul pandemiei de Covid, am învățat, vrem nu vrem, să accesăm programele acestea, Meet și Zoom, și am desfășurat toate lecțiile online, am organizat ședințele cu părinții online. Trebuia numaidecât să fim la nivel, pentru că, altfel, cum să ținem orele?”, a povestit Europei Libere Galina Cozacenco.

„La început, când numai ne inițiam, mă gândeam: «Poate, nu-mi va trebui. Poate, nu se va cere la cel mai înalt nivel». Nu, se cere și la cel mai înalt nivel. Și cursul acesta digital este foarte binevenit”, a mai spus profesoara.

Pe durata cursurilor, profesorii creează materiale didactice atractive, de la infografice și postere până la prezentări interactive și materiale video.

Pe termen lung, programul are drept scop să le dezvolte cadrelor didactice abilitatea de a se adapta la noile tehnologii, pentru a le utiliza în procesul educațional.

Pentru nivelul elementar, în 2020, instruirile au fost cu prezență fizică. Profesorii au învățat de la zero cum să folosească calculatorul.

Victoria Calistru este pentru al doilea an coordonatoare de instruiri pentru nivelul intermediar și cel avansat. Ea spune că vede progrese semnificative la cursanți, pentru că unii aveau, la început, cunoștințe limitate în folosirea calculatorului.

„Elevii vor mai mult, elevii vor interactivitate. Ei vor, în primul rând, să înțeleagă și, odată ce echipamentele digitale și resursele educaționale ne permit să ieșim în afara sălii de clasă, trebuie să valorificăm această oportunitate”, spune coordonatoarea.

La nivelul intermediar, sunt instruiți profesorii care au deja anumite competențe digitale. Ei învață să folosească Google Drive, să elaboreze documente în Google Docs sau să creeze prezentări.

Nivelul avansat presupune că profesorii utilizează în clasă mai mult calculatorul și tabla interactivă sau chiar s-au lăsat de tot de cretă și de tablă.

„Avem printre cursanți și profesori debutanți, și profesori deja pensionari, trecuți de 60 de ani și vreau să vă spun că unii profesori din rândul celor în vârstă sunt câteodată mai motivați și au rezultate mai frumoase decât cei tineri”, spune directoarea Centrului național de inovații digitale, Victoria Belous.

Participanții la instruiri beneficiază de conturi gratuite la pachetul de aplicații educaționale Google for Education, după ce, în 2020, Guvernul a semnat un memorandum de colaborare cu gigantul tehnologic Google.

Citeşte şi: Moscova a fost ATACATĂ cu drone – Stiripesurse.md

În total, de la începutul programului, peste 21.000 de profesori din învățământul primar, gimnazial și liceal și peste 10.000 de educatori au beneficiat de instruiri la diferite niveluri.

Programul național de alfabetizare digitală este organizat sub egida Ministerului Educației și este finanțat de partenerii externi ai Republicii Moldova. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută

Peste 1400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza caniculei, săptămâna trecută Peste 1400 de persoane au solicitat ajutorul medicilor din...

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al ‘Moldovagaz’

37 de dosare au fost depuse la concursul de selectare a patru din cei 9 membri ai Consiliului de Administrație al 'Moldovagaz' 37 de dosare...

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit

Grosu, după bombardamentele Rusiei asupra unui spital pentru copiii din Kiev: Genocidul trebuie pedepsit Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a condamnat atacul Rusiei asupra unui spital...

Cod galben de PERICOL de incendiu

Cod galben de PERICOL de incendiu Meteorologii anunță Cod galben de incendiu, valabil pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Avertizarea intră în vigoare de astăzi,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.