Profesorii iranieni vor să facă o GREVĂ împotriva represiunii violente din şcoli

Publicat:

Un sindicat al profesorilor iranieni a făcut apel la o grevă de două zile începând de duminică pentru a denunţa represiunea violentă din şcoli şi moartea a peste 20 de copii în timpul manifestaţiilor din Iran, relatează AFP, potrivit agerpres.

Republica Islamică este zguduită de o mişcare de protest de la moartea la 16 septembrie a tinerei Mahsa Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, la trei zile după arestarea sa la Teheran de poliţia moravurilor pentru încălcarea codului vestimentar strict pentru femei, care prevede în special purtarea vălului.


Citeşte şi: Ambasadorul Italiei critică coperta revistei The Economist pentru folosirea ‘celor mai vechi stereotipuri’ – Black News

Conform unui bilanţ al ONG-lui Iran Human Rights (IHR), cu sediul la Oslo, represiunea împotriva acestor manifestaţii a făcut cel puţin 122 de morţi.

Cel puţin 23 de copii au fost ucişi de forţele de securitate iraniene, iar alte câteva sute au fost răniţi, închişi şi torturaţi, a transmis luni Comitetul ONU pentru Drepturile Copilului.

Consiliul de Coordonare al Sindicatelor Profesorilor din Iran a făcut apel joi la o mobilizare care ar însemna “două zile de sit-in şi de grevă duminică şi luni”.

“Noi, profesorii, vom fi prezenţi în şcoli, dar nu vom intra în clase”, au precizat ei într-un text publicat pe platforma Telegram.

Profesorii acuză “forţele de securitate şi (agenţi) în civil” de acţiuni violente în şcoli şi că “au ucis mai mulţi studenţi şi copii”. Ei afirmă de asemenea că “un mare număr” dintre colegii lor au fost arestaţi fără a fi puşi sub acuzare.

“Liderii trebuie să ştie că noi, comunitatea profesorilor iranieni, nu vom tolera aceste atrocităţi şi această tiranie”, a mai transmis Consiliul de Coordonare al Sindicatelor Profesorilor, care a precizat că “sprijină mişcarea de protest din ţară”.

Citeşte şi: Pentagonul facilitează accesul femeilor din armată la avort – Black News

Totodată, profesorii au cerut “eliberarea necondiţionată a tuturor elevilor arestaţi şi întoarcerea lor pe băncile şcolii”.

Joi, sindicatul a anunţat moartea unei adolescente iraniene de 15 ani, decedată săptămâna trecută după ce a fost bătută de forţele de ordine în timpul unui raid desfăşurat în şcoala sa din Ardabil, oraş din nord-vestul Iranului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ţările baltice şi Polonia vor solicita fonduri UE pentru a-şi apăra graniţele

Ţările baltice şi Polonia vor solicita fonduri UE pentru a-şi apăra graniţele Miniştrii Apărării din cele trei ţări baltice - Estonia, Letonia şi Lituania -...

Noul stadion din Cricova: investiție de 4,8 milioane de lei în sportul local

Noul stadion din Cricova: investiție de 4,8 milioane de lei în sportul local Locuitorii orașului Cricova vor putea face în continuare sport pe un nou...

Scurgeri periculoase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: ‘Risc major pentru siguranță’

Scurgeri periculoase la o secțiune a Stației Spațiale Internaționale. NASA: 'Risc major pentru siguranță' O secțiune rusă a Stației Spațiale Internaționale (ISS), la care au...

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni

S-au împlinit 21 de ani de la înființarea Muzeului „Maximilian Hacman” din satul Oprișeni Colecțiile lui sunt o mărturie a istoriei seculare a localității, atestată...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.