Prognozele economice pentru anii 2023-2026

Publicat:

Prognozele economice pentru anii 2023-2026

Economia Republicii Moldova va înregistra o creştere de doar 2% în acest an, arată prognoza actualizată a principalilor indicatori macroeconomici pentru anii 2023-2026.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice şi Digitalizării (MDED), Produsul Intern Brut nominal al Republicii Moldova va constitui în acest an 312,4 miliarde de lei, cu 2% mai mult faţă de anul trecut (274,2 miliarde lei), transmite Mold-street.com.


Astfel, prognoza actualizată a PIB pentru 2023 este cu jumătate de procent mai mică decât cea precedentă din martie, în timp ce au fost menţinute estimările pentru 2024 şi 2025, de creştere cu 3,5% şi, respectiv, 4%.

Prognozele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare nu sunt chiar atât de optimiste, estimându-se o stagnare a PIB-ului Republicii Moldova în 2023.

Citeşte şi: ‘Renașterea’ din R. Moldova se declară împotriva aderării republicii la sancțiunile antirusești

MDED a revizuit în scădere şi datele privind exporturile de mărfuri, noua estimare fiind o scădere de 5,4%, comparativ cu anul 2022, până la circa 4,1 miliarde de dolari.

Și importurile ar urma să scadă în acest an – cu 3,2%, până la 8,92 miliarde de dolari. În consecință, deficitul comercial va ajunge la 4,82 miliarde de dolari.

A fost revizuită și prognoza privind producția industrială, care este estimată să înregistreze o scădere cu 2% față de 2022. Astfel, producţia industrială nu îşi poate reveni ca urmare a şocului provocat de criza energetică şi războiul din Ucraina.

În acelaşi timp, producția agricolă ar urma să crească cu 25% – până la 49,2 miliarde de lei, cu 10 puncte procentuale mai mult decât în prognoza precedentă.

Estimările MDED mai arată că investițiile în active imobilizate ar urma să crească cu 1,2%, iar salariul nominal mediu lunar este prognozat să ajungă la 12.450 de lei, cu 19,2% peste nivelul din 2022.

În prima jumătate a anului 2023, PIB-ul Moldovei a totalizat 133,9 miliarde de lei, în scădere cu 2,3% real neajustat de la an la an. Datele arată că este deja al cincilea trimestru la rând, în care economia Republicii Moldova este în scădere. Aceste evoluţii sunt o consecință a crizelor multiple, care au influențat economia în anul precedent și menține în descreștere activitatea economică.

Prognozele economice pentru anii 2023-2026

Amintim că, anul trecut, economia țării s-a contractat cu 5,9% în termeni reali, față de o creștere de 13,9% în anul precedent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului

3 500 de gospodării inspectate de salvatori. Atenție în perioada fermentării vinului Salvatorii au mers, săptămâna aceasta, pe la casele oamenilor din diferite localități, pentru...

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului

Polonia va începe să consolideze apărarea la graniţele sale cu Rusia şi Belarus până la sfârşitul anului Polonia va începe până la sfârşitul acestui an...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină – capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse

Şeful securităţii de la centrala nucleară Zaporojie, ucis într-un atentat cu maşină - capcană. El era considerat colaborator al forţelor ruse Explozia unei maşini în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.