Prognozele meteorologice devin mai puţin fiabile din cauza pandemiei de coronavirus (OMM)

Publicat:

Pandemia de coronavirus a început să diminueze fluxul de date care sunt necesare pentru realizarea unor prognoze meteorologice şi modele climatologice fiabile, a avertizat miercuri Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM), citată de DPA, potrivit agerpres.

Avioanele comerciale sunt o sursă importantă de măsurare a vânturilor şi temperaturilor globale, însă traficul aerian a scăzut considerabil din cauza restricţiilor de călătorie şi a reducerii drastice a numărului de pasageri.


Citește și : Un înalt oficial de la Belgrad a murit de coronavirus

“În anumite părţi ale lumii, mai ales deasupra Europei, scăderea numărului de măsurători efectuate în ultimele două săptămâni a fost dramatică”, au precizat într-un comunicat reprezentanţii OMM, al cărei sediu se află la Geneva.

Deşi calitatea prognozelor nu a avut deocamdată mult de suferit, “pe măsură ce scăderea numărului de date obţinute prin observaţii meteorologice realizate cu ajutorul avioanelor continuă să se manifeste şi să se extindă, putem să ne aşteptăm la o scădere graduală a fiabilităţii previziunilor meteo”, a declarat Lars Peter Riishojgaard, specialist OMM în infrastructuri de măsurători meteorologice.

În plus, aceeaşi organizaţie specializată a ONU a constatat o scădere semnificativă a măsurătorilor manuale realizate la sol în ţările în curs de dezvoltare în cea de-a doua jumătate a lunii martie.

OMM s-a declarat de asemenea îngrijorată de posibilitatea ca mentenanţa sateliţilor şi a echipamentelor de observare terestre să fie neglijată în perioada următoare dacă numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus va continua să crească.

Citește și : Israelul modifică linia de producție a rachetelor pentru a fabrica aparate de ventilat mecanic

“Impacturile generate de schimbările climatice şi creşterea numărului de dezastre provocate de vreme vor continua”, a avertizat Petteri Taalas, directorul OMM.

“De aceea, este esenţial ca guvernele să fie atente la capacităţile lor naţionale de observări meteorologice şi de avertizare timpurie, în pofida crizei declanşate de COVID-19”, a adăugat el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

METEO// Vremea capricioasă se menține și astăzi

METEO// Vremea capricioasă se menține și astăzi Vremea capricioasă se menține și astăzi. Până la amiază rămâne în vigoare avertizarea Cod galben de instabilitate atmosferică. Citește...

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei

Vești bune pentru șoferi: Dispare amenda automată pentru lipsa rovinietei Vești bune pentru șoferi. Amenda automată pentru lipsa rovinietei pe drumurile naționale ar putea dispărea....

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși

România: 19 candidați și-au depus dosarele de participare în cursa prezidențială, doi au fost deja respinși Înregistrarea candidaturilor pentru alegerile prezidențiale din România s-a încheiat....

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești

Peste 10,7 milioane de decalitri de vinuri, exportate anul trecut! Cine este principalul cumpărător de licori moldovenești În anul 2023, Moldova a exportat în total...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.