X

Programul ‘Casa verde’, extins la nivel național

Programul ‘Casa verde‘, extins la nivel național

Programul „Casa verde” urmează a fi preluat de Centrul Național pentru Energie Durabilă și extins la nivel național. Până în prezent, 219 gospodării casnice vulnerabile din punct de vedere energetic, dintre care 74 case de copii de tip familial, au beneficiat de măsuri de eficientizare energetică, precizează Ministerul Energiei.

Înainte de a fi selectate gospodăriile, au fost efectuate audituri energetice și în baza recomandărilor au fost decise măsurile de îmbunătățire a eficienței energetice cu cel mai mare impact asupra fiecărei gospodării în parte. Ca rezultat, au fost instalate 11 colectoare solare, 22 de cazane pe biomasă, 22 de panouri fotovoltaice și a fost realizată izolarea termică a 35 de case – în total 90 de intervenții, în unele gospodării fiind combinate multiple măsuri de eficientizare energetică, potrivit ipn.md.

Citește și : O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

În alte 145 de gospodării au fost instalate panouri fotovoltaice. Acești beneficiari au fost selectați din sistemul informațional „Vulnerabilitatea energetică” în baza mai multor criterii, cum ar fi să dețină în proprietate casa în care locuiesc, să înregistreze un consum lunar mediu de energie de 400-600 kWh și să aibă grad de vulnerabilitate energetică foarte ridicat. Prioritate au avut familiile cu mulți copii.

Programul „Casa verde”, desfășurat cu susținerea financiară a Uniunii Europene (UE) și implementată de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), promovează practicile și tehnologiile de economisire a energiei și de eficientizare energetică, ceea ce aduce beneficii precum economii a energiei, reducerea costurilor facturilor și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Tags: Casa verdePNUDUE
Social