Programul de submarine cu propulsie nucleară va costa Australia sute de miliarde de dolari

Publicat:

Programul de submarine cu propulsie nucleară lansat de Australia împreună cu SUA şi Marea Britanie va costa până la 368 de miliarde de dolari australieni (245 miliarde dolari americani) în următoarele trei decenii, a afirmat marţi un responsabil australian din sfera apărării, relatează Reuters, potrivit agerpres. Este cel mai mare proiect de apărare de până acum din istoria Australiei.

Această sumă, care reprezintă circa 0,15% din PIB-ul australian pe an până în 2055, include costul construirii submarinelor şi infrastructurii asociate şi al pregătirii personalului. Programul va crea 20.000 de locuri de muncă în ţară în această perioadă, potrivit ministrului de finanţe Jim Chalmers, care a insistat că “Australia nu-şi poate permite să nu facă asta”.


Citeşte şi: Justiţia ucraineană l-a suspendat din nou pe preşedintele Federaţiei naţionale de fotbal – Black News

Primul submarin SSN-AUKUS rezultat în urma acestei cooperări va fi construit în Marea Britanie, primul construit în Australia urmând să fie livrat în 2042. În final, flota urmează să ajungă la opt submarine.

În Australia submarinele vor fi construite în statul South Australia, unde vor fi investiţi 2 miliarde de dolari australieni pe infrastructură şi vor fi create 4000 de locuri de muncă, plus alte 5500 chiar pe şantierul naval, ceea ce potrivit guvernului este dublu faţă de mâna de lucru anticipată pentru planul ce presupunea dotarea cu submarine convenţionale proiectate în Franţa şi la care s-a renunţat.

Citeşte şi: O notă dezvăluie ordinele primite de soldaţii ruşi în Ucraina: ‘Unele puncte sunt surprinzătoare’

De asemenea, lucrările de modernizare de la baza navală din Perth, unde va fi găzduită noua flotă, vor costa 8 miliarde de dolari australieni în 10 ani, generând 3000 de locuri de muncă, arată documente publicate marţi de autorităţile australiene.

Deşi “preţul este usturător, alternativa ar costa mai mult Australia în materie de securitate şi suveranitate”, a conchis Justin Bassi, directorul Institutului australian de politici strategice. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, demis de CSM și condamnat la 10 ani de închisoare este de negăsit

Fostul judecător Valeriu Ghedreuțan, demis de CSM și condamnat la 10 ani de închisoare este de negăsit Fostul judecător al Judecătoriei Drochia, Valeriu Ghedreuțan, condamnat...

VIDEO – Judecătoarea Marina Rusu: Dubiile Pre-Vetting sunt ca expresia ‘de a căuta nod în papură’

VIDEO - Judecătoarea Marina Rusu: Dubiile Pre-Vetting sunt ca expresia 'de a căuta nod în papură' Judecătoarea Marina Rusu a fost audiată repetat de Comsia...

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere

Avertizare hidrologică de Cod galben: Nivelul apelor din râuri, în scădere Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis o avertizare hidrologică de Cod galben. Intervalul...

Sergiu Stratan, noul vicepreședinte interimar la Judecătoria Chișinău

Sergiu Stratan, noul vicepreședinte interimar la Judecătoria Chișinău Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) l-au desemnat astăzi pe Sergiu Stratan pentru exercitarea interimatului de vicepreședinte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.