X

Programul detaliat al Zilei Naționale a Vinului 2024

Programul detaliat al Zilei Naționale a Vinului 2024

În primul weekend al lunii octombrie Piața Marii Adunări Naționale va găzdui cea de-a XXIII-a ediție a Zilei Naționale a Vinului, un eveniment de referință pentru sectorul vitivinicol al țării. Sloganul ediției, „Vinul nostru uimitor de bun”, aduce în prim plan Vinul Moldovei, produsul mândriei naționale, care ne duce faima în întreaga lume. În acest an, un număr record de 99 de vinificatori reuniți sub umbrela brandului de țară și-au anunțat prezența la eveniment, iar formatul sărbătorii a fost reconfigurat pentru a oferi o experiență de degustare mai bună.

Află programul detaliat al Zilei Naționale a Vinului 2024

Ziua 1: sâmbătă, 5 octombrie.

Festivitățile vor debuta la ora 11.00 cu ceremonia oficială de deschidere, la care participă oficiali de rang înalt și oaspeții străini. Oamenii Vinului, cei care au contribuit la dezvoltarea sectorului vitivinicol, vor primi premii pentru succesele înregistrate și pentru eforturile depuse pentru promovarea Vinului Moldovei, potrivit diez.md.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Pe parcursul zilei, între orele 12.00 și 17.00, vizitatorii vor putea explora „Curtea Țărănească”, unde meșteșugarii locali vor prezenta tehnici tradiționale de olărit, sculptură în lemn, țesutul covoarelor și desen în vin.

Între timp, scena principală va găzdui ansambluri folclorice din toată țara, care vor încânta publicul între orele 13.00 și 16.00.

Școala Vinului, o atracție deosebită pentru vizitatorii Zilei Naționale a Vinului, va oferi ateliere între orele 14.00 și 18.30. Aici participanții vor învăța secretele degustării corecte, ale asocierii vinului cu diverse preparate, vor afla despre consumul moderat și responsabil. Programul include patru sesiuni tematice dedicate:
— vinurilor cu Indicație Geografică Protejată (IGP);
— vinurilor din soiuri autohtone și de selecție nouă;
— vinurilor spumante;
— divinurilor.

Prima zi se va încheia cu un concert grandios, cu începere de la ora 18.00. Pe scena principală vor urca Surorile Osoianu, Ansamblul Ștefan Vodă, Gândul Mâței, Pasha Parfeni Band și Vali Boghean Band, iar atmosfera festivă va dura până la ora 22.00.

Ziua 2: duminică, 6 octombrie.

Duminică, Ziua Națională a Vinului va începe cu ceremonia de înmânare a Premiului „Polobocul de Aur” din partea Camerei de Comerț, o distincție acordată producătorilor și vinificatorilor care au excelat în arta vinificației.

Cei care nu au reușit să participe la atelierele din prima zi vor avea din nou ocazia să se alăture Școlii Vinului, între orele 14.00 și 18.00, pentru a descoperi Vinul Moldovei.

Pe tot parcursul weekendului, între orele 12.00 și 19.00, vizitatorii sunt invitați să participe la masterclass-urile organizate la Curtea Țărănească. De asemenea, zona de food-court va oferi delicii gastronomice tradiționale care vor completa experiența culinară.

Sărbătoarea va culmina cu concerte live susținute de artiști de renume, precum DJ Markus, Cuibul, Tatiana Turtureanu și Zdob și Zdub, care vor menține bucuria și energia specifică evenimentului până la închiderea festivităților.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

Iar pentru a intra în spiritul sărbătorii, vizitatorii sunt îndemnați să poarte accesorii sau piese vestimentare de culoare roșie pentru a celebra „Vinul nostru uimitor de bun”.

Ziua Națională a Vinului este organizată de Oficiul Național al Viei și Vinului, cu sprijinul partenerului strategic USAID Moldova și Fondul American pentru Întreprinderi Ucraina-Moldova (UMAEF – Ukraine-Moldova American Enterprise Fund). Parteneri instituționali: Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare al Republicii Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova. 

Tags: concertevin
Diverse