Programul Erasmus+ atrage tot mai mulți studenți din Republica Moldova

Publicat:

Programul Erasmus+ atrage tot mai mulți studenți din Republica Moldova

Tot mai mulți studenți din Republica Moldova aleg să studieze pentru perioade scurte la universități străine sau să facă stagii la instituții și organizații europene. Acest lucru este posibil în cadrul programului Uniunii Europene Erasmus+ pentru educație, formare, tineret și sport. Deși studiază în universitățile naționale, studenții moldoveni spun că experiența unui sistem educațional străin este întotdeauna binevenită.

În noul an de studii, 50 de studenți de la Universitatea de Stat din Moldova vor merge la studii de scurtă durată în străinătate prin intermediul programului Erasmus+. Jumătate dintre ei fac studii de licență, restul fiind masteranzi și doctoranzi. Aceștia vor merge la studii în România, Polonia, Belgia, Spania, Portugalia, Elveția, Suedia și Grecia. Tinerii spun că abia așteaptă să înceapă studiile întrucât vor putea obține noi cunoștințe și experiențe de la profesori și studenți din alte țări, potrivit moldova1.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

„Cred că este o oportunitate extraordinară de a merge să descopăr noi culturi, o țară nouă. Eu am ales să merg în România la Universitatea din Alba Iulia. Consider că este o oportunitate nouă care abia aștept să o descoperim.”

„Merg să învăț prin programul Erasmus în Belgia. Eu am aflat de acest program de la o prietenă. Chiar dacă am frică sunt gata de ceea ce mă așteaptă. Eu doresc să merg să aflu această țară și să fac cunoștință cu studenții din alte țări”, spun studenții.

Cei care au beneficiat anterior de șansa de a studia peste hotare, spun că oportunitatea oferită de programul Erasmus, este una care merită valorificată. Este și cazul Adrianei Hamuraru care este studentă la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării. Tânăra a studiat la Bruxelles timp de șase luni.

„Am plecat în mobilitate în semestrul doi din anul doi în Belgia, în orașul Bruxelles. Am studiat specialitatea mea, producție multimedia, am ales cursurile ca design grafic, filmări, fotografia. Recomandări pentru studenți care pleacă cu Erasmus, cred că ar fi să viziteze cât mai multe locuri, să facă cunoștință cu câți mai mulți oamenii”, susține Adriana

Studenții care sunt selectați în cadrul programului beneficiază și de o bursă care variază de la 750 la 900 de euro. La fel, sunt acoperite toate cheltuielile pentru călătorie.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

„Selecția studenților care urmează să meargă în mobilitate se efectuează pe bază de concurs. Studenții depun dosarele online. Ulterior, studenții sunt invitații la interviu unde se adresează câteva întrebări iar în dependență de răspunsul lor aceștia urmează să fie selectați”, explică specialista în cadrul Departamentului cooperare, Corina Meriacri.

Programul Erasmus a început în anul 2014 iar ulterior din 2021 a început noul program Erasmus +. Acesta oferă studenților din Republica Moldova șansa să beneficieze de studii de la 2 la 12 luni în universitățile din Europa. Anual, de acest program beneficiază aproximativ 100 de studenți din țara noastră.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cancelarul Germaniei şi preşedinţii ţărilor baltice vor vizita Republica Moldova în luna august

Cancelarul Germaniei şi preşedinţii ţărilor baltice vor vizita Republica Moldova în luna august Cancelarul german Olaf Scholz va efectua o vizită de lucru în Republica...

Campioana olimpică la box algeriană Imane Khelif, aclamată de mulţime în regiunea sa natală

Campioana olimpică la box algeriană Imane Khelif, aclamată de mulţime în regiunea sa natală Campioana olimpică la box algeriană Imane Khelif, care s-a aflat în...

Răsturnare de situație: Jordan Chiles păstrează medalia de bronz, chiar dacă Ana Bărbosu a primit premiul (Presă)

Răsturnare de situație: Jordan Chiles păstrează medalia de bronz, chiar dacă Ana Bărbosu a primit premiul (Presă) Jurnaliștii americani de la USA Sports Today anunță...

Maia Sandu: Peste 1 milion de oameni vor beneficia de proiecte prin ‘Satul European’

Maia Sandu: Peste 1 milion de oameni vor beneficia de proiecte prin 'Satul European' Șefa statului susține că planul de modernizare a localităților, inițiat în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.