Programul Național ‘Satul European’: Peste 7000 de locuitori din două sate din nordul țării au acces la apă potabilă

Publicat:

Programul Național ‘Satul European‘: Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi au acces la apă potabilă

Peste 7000 de locuitori ai satelor Sângereii Noi, raionul Sângerei și Călugăr, raionul Fălești, au acces la apă potabilă. Infrastructura de alimentare cu apă a fost modernizată în cadrul unor proiecte incluse în Programul Național „Satul European”, care au fost implementate cu susținerea financiară a Guvernului Republicii Moldova și Executivul României, fiind investite în total circa 13 milioane de lei, transmite MOLDPRES.

Astfel, în comuna Sângereii Noi au fost construiți aproximativ 8,7 kilometri de rețele de apeduct și două turnuri de apă, fiecare cu o capacitate de 50 de metri cubi. Ca rezultat, acces la apă au 1395 de gospodării, cu peste 5100 de locuitori, șase instituții publice și 27 de agenți economici.


Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

Potrivit Oficiului Național de Dezvoltare Regională și Locală (ONDRL), valoarea totală a investiției se ridică la aproximativ 7,9 milioane de lei, dintre care circa 3,8 milioane de lei reprezintă un grant acordat de România, iar Guvernul de la Chișinău a alocat restul sumei de 4,1 milioane de lei, prin Fondul National pentru Dezvoltare Regională și Locală.

În paralel, în satul Călugăr, raionul Fălești, fiecare gospodărie se pregătește să primească apa direct în curtea casei, datorită unui proiect gestionat de administrația publică locală. Inițiativa urmează să asigure acces la apă de calitate pentru 2400 de locuitori, șapte agenți economici și șase instituții publice. În cadrul acestui proiect au fost deja construiți 3,7 kilometri de rețele de distribuție a apei potabile și instalate două castele de apă, a fost amenajat teritoriul în jurul castelelor, iar următorul pas constă în construcția unei stații de pompare a apei.

Pentru realizarea inițiativei de dezvoltare locală, Guvernul Republicii Moldova a alocat aproape 5 milioane de lei prin Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală, iar Guvernul României a contribuit cu un grant în valoare de circa 743 de mii de lei. De asemenea, comunitatea locală a adăugat 371 de mii de lei.

Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Prin Programul „Satul European”, ediția I, cu sprijinul financiar al Guvernului României au fost realizate 32 de proiecte de construcție și modernizare a rețelelor de apă și canalizare, îmbunătățind condițiile de viață pentru peste 65 de mii de oameni din 34 de localități ale Republicii Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez

Ministrul Alaiba, în discuție cu omologul său polonez Polonia se află pe locul șapte printre partenerii comerciali ai Republicii Moldova, iar valoarea comerțul exterior în...

România, lider în importurile de ulei de floarea soarelui din Moldova

România, lider în importurile de ulei de floarea soarelui din Moldova În 2023, România, ca stat membru al UE, a devenit lider în importurile de...

Anatol Țăranu: Noi putem intra în UE realizând concomitent și idealul național, de Unire cu România

Anatol Țăranu: Noi putem intra în UE realizând concomitent și idealul național, de Unire cu România „Cea mai bună integrare europeană este prin Unirea cu...

VIDEO – Trump îl jignește îngrozitor pe președintele Biden: ‘Un distrus bătrân, un morman de gunoi’

VIDEO - Trump îl jignește îngrozitor pe președintele Biden: 'Un distrus bătrân, un morman de gunoi' Donald Trump îl jigneşte în trecere, catalogându-l drept ”o...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.