X

Progrese în discuțiile dintre Israel și Liban privind frontierele lor maritime

Asistentul secretarului de stat american pentru Orientul Mijlociu, David Schenker, şi-a exprimat marţi speranţa că în următoarele săptămâni va putea semna un acord-cadru între Liban şi Israel pentru începerea discuţiilor asupra frontierelor maritime contestate dintre cele două ţări, scrie AFP, potrivit agerpres.

În 2018, Libanul a semnat un prim contract pentru forarea petrolului şi gazelor naturale în apele sale teritoriale, în principal într-o zonă contestată de vecinul său de la sud, Israelul, cu care s-a aflat de mai multe ori în război.

Citește și: G7 cere Rusie ‘să-i scoată în față’ pe cei vinovați de otrăvirea lui Navalnîi

Guvernul israelian a declarat în mai 2019 că şi-a dat acordul pentru a începe discuţiile cu Libanul prin intermediul Statelor Unite în vederea rezolvării conflictului legat de frontierele lor maritime.

“Facem progrese pas cu pas”, a afirmat David Schenker.

“Sunt nerăbdător să termin cu acest acord-cadru pentru ca voi şi israelienii să puteţi continua negocierea frontierelor voastre”, le-a declarat el unor jurnalişti libanezi în cursul unei conferinţe telefonice.

Citește și: Trump va anunța zilele următoare RETRAGEREA mai multor trupe din Irak şi Afganistan

“Sper să pot veni în Liban şi să semnez acest acord în săptămânile următoare”, a afirmat David Schenker care a calificat ca “o nefericită pierdere de timp” deplasările dus-întors timp de un an între Israel şi Liban pentru discuţii despre acest acord.

Libanul şi Israelul nu au relaţii diplomatice şi sunt oficial în stare de război.

Tags: David SchenkerisraelLibanOrientul Mijlociu
Categorii: Știrile zilei