Proiect de rezoluţie la ONU pentru anchetarea încălcărilor drepturilor omului în Afganistan

Publicat:

Organizaţia Cooperării Islamice (OCI) a depus luni la ONU un proiect de rezoluţie care cere o anchetă asupra încălcărilor drepturilor omului în Afganistan, fără a solicita totuşi crearea unui mecanism internaţional de anchetă, aşa cum solicitau ONG-urile, relatează AFP, potrivit agerpres

Textul va fi dezbătut marţi în cadrul unei sesiuni extraordinare a Consiliului drepturilor omului, care are loc la solicitarea Pakistanului, în calitate de coordonator OCI privind drepturile omului şi chestiuni umanitare, şi a Afganistanului, cu susţinerea mai multor zeci de ţări, printre care Franţa şi SUA.


Citește și : Zelenski trimite săgeţi către Moscova: ‘A început numărătoare inversă!’

În cadrul reuniunii, ţările vor examina “îngrijorările serioase privind drepturile omului în Afganistan”.

Proiectul de rezoluţie face apel la o încetare a focului imediată. Acesta îşi afirmă “susţinerea pentru eforturile în curs, vizând o reglementare politică incluzivă şi durabilă, şi pentru reconciliere naţională în Afganistan şi cheamă, de asemenea, la un proces de pace şi de reconciliere incluziv şi semnificativ care respectă drepturile omului şi libertăţile fundamentale”.

Textul subliniază, de asemenea, “necesitatea de a efectua o anchetă rapidă şi transparentă” asupra informaţiilor care acuză încălcări ale drepturilor omului şi dreptului umanitar “şi de a a-i trage la răspundere pe cei responsabili”.

Nu în ultimul rând, textul îi cere Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, Michelle Bachelet, să prezinte un raport, în cadrul celei de a 49-a sesiuni a Consiliului drepturilor omului (în februarie-martie 2022), şi să organizeze o dezbatere asupra situaţiei drepturilor omului în Afganistan.

Proiectul de lege nu cere totuşi ONU să creeze o comisie de anchetă formată din experţi internaţionali, cum este cazul cu Myanmar şi Venezuela. Este lucrul pe care l-au solicitat mai multe ONG-uri, printre care Human Rights Watch.

Una dintre explicaţiile pentru această absenţă a solicitării unui mecanism de anchetă internaţional are legătură cu faptul că unele ţări se tem că o anchetă internaţională ar putea să le displacă unora şi să compromită accesul umanitar în Afganistan, au declarat pentru AFP mai multe surse.

Citește și : Iranul îşi doreşte un guvern reprezentativ în Afganistan

Patricia Gossman, directoare asociată a HRW în Asia, a calificat proiectul de rezoluţie drept “răspunsul cel mai slab posibil”.

“Pentru apărătorii afgani ai drepturilor omului şi militanţii pentru drepturile femeilor, care asistă cu oroare la prăbuşirea statului de drept în jurul lor, proiectul de rezoluţie este mai degrabă o insultă decât un răspuns”, a comentat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FIFA a anunţat stadioanele care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale a Cluburilor din 2025

FIFA a anunţat stadioanele care vor găzdui meciurile Cupei Mondiale a Cluburilor din 2025 Federaţia internaţională de fotbal (FIFA) a anunţat numele celor 12 stadioane...

Țânțarii folosesc senzorii în infraroșu din antene pentru a urmări oamenii

Țânțarii folosesc senzorii în infraroșu din antene pentru a urmări oamenii Țânțarii detectează pielea expusă la oameni folosind senzori în infraroșu din antene, conform unui...

Votul UE privind tarifele vamale impuse vehiculelor electrice din China va fi în 4 octombrie

Votul UE privind tarifele vamale impuse vehiculelor electrice din China va fi în 4 octombrie Uniunea Europeană intenţionează să voteze în 4 octombrie dacă va...

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi

Meniul de 10.000 de lire sterline pe care îl iau Prințul William și Kate în avion, la clasa întâi Te-ai întrebat ce servesc membrii familiei...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.