X

Proiectul britanic privind dreptul de azil intră în colimatorul Bruxelles-ului

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a indicat joi că a întrebat Londra dacă proiectul de lege propus de aceasta pentru restrângerea drastică a dreptului de azil cu scopul de a opri sosirea migranţilor peste Canalul Mânecii este în conformitate cu dreptul internaţional, transmite AFP, potrivit agerpres.

“Am vorbit cu ministrul (britanic) de Interne Suella Braverman în urmă cu două zile, ea m-a informat despre această propunere”, a declarat Johansson, la sosirea la Bruxelles, la o reuniune a miniştrilor de Interne din UE.

Citeşte şi: Putin, Zelenski sau românii ar putea lua Moldova?

“Reacţia mea imediată a fost să întreb dacă această propunere este în conformitate cu obligaţiile internaţionale. Mi-a promis că da, să sperăm că are dreptate, trebuie să o examinăm un pic mai în detaliu”, a adăugat comisarul european.

Ministrul francez de Interne, Gérald Darmanin, a subliniat că summitul franco-britanic de vineri va fi o ocazie de a discuta despre acest proiect de lege, care face efectiv inaccesibil azilul pentru migranţii sosiţi ilegal, pentru a descuraja zecile de mii de persoane care traversează Canalul Mânecii pe ambarcaţiuni improvizate.

“Evident, nu trebuie să existe consecinţe negative asupra relaţiei noastre bilaterale, sunt sigur că într-un mod foarte constructiv vom şti să găsim căile şi mijloacele”, a declarat el.

Ministrul francez a chemat la un acord între Uniunea Europeană şi Londra “pe chestiunea căilor legale de imigrare” în Regatul Unit.

Citeşte şi: Rusia ar putea prelungi câţiva ani războiul din Ucraina; există riscuri de escaladare a conflictului (raport SUA) – Black News

Omologul său austriac Gerhard Karner a apreciat că proiectul britanic arată că “presiunea asupra Europei este din ce în ce mai puternică în ceea ce priveşte imigraţia ilegală şi abuzurile în materie de azil”. “În Europa, noi trebuie să ne concentrăm pe controalele noastre”, a arătat el.

Naţiunile Unite au apreciat că proiectul de lege contra imigraţiei ilegale, prezentat de Marea Britanie, echivalează cu “sfârşitul dreptului de azil” şi a îndemnat Londra să aleagă răspunsuri “mai umane”.

Tags: azilbruxellescanalul maneciiGérald DarmaninGerhard Karnerlondramarea britanieSuella BravermanUniunea Europeană (UE)Ylva Johansson
Categorii: Diaspora