X

Proiectul ce reglementează procedurile de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional, votat în prima lectură

Proiectul ce reglementează procedurile de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional, votat în prima lectură

Procedurile de sistare a accesului la conținut web cu caracter infracțional și de dispunere a conservării datelor informatice vor fi reglementate mai clar în legislație. Un Proiect de lege care presupune acest lucru a fost votat, în prima lectură, de Parlament.

Citește și: Crima de la Râșcani pune pe jar legislatorii. Sunt anunțate audieri parlamentare speciale

Autorii documentului propun ca Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul de Informații și Securitate să aibă atribuția de a dispune sistarea accesului la conținut web cu caracter infracțional, cum ar fi promovarea abuzurilor asupra copiilor, pornografiei sau comercializarea produselor interzise. Acest lucru se va realiza cu respectarea unor principii clare, stipulate în lege.

Sistarea accesului la pagina web care conține informații destinate și utilizate pentru pregătirea sau comiterea infracțiunilor va putea fi dispusă pe un termen de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a acesteia, dar nu mai mult de 90 de zile. Ordinul de sistare a accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului online va putea fi contestat în instanța de judecată. De asemenea, cadrul legal a fost completat cu criterii privind sistarea accesului la pagina web sau eliminarea de la sursă a conținutului web.

O altă prevedere a proiectului de lege este atribuirea competenței Ministerului Afacerilor Interne de a dispune conservarea datelor informatice până la începerea urmării penale. Acest lucru va permite punerea în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind criminalitatea informatică. Proiectul de modificare a Legii privind prevenirea și combaterea criminalității informatice urmează a fi examinat, în a doua lectură, în plenul Parlamentului.

Autorii propun ca modificările legislative să intre în vigoare peste trei luni de la data publicării în Monitorul Oficial, timp în care Guvernul va elabora instrucțiunile privind punerea în aplicare a prevederilor care vizează sistarea accesului la conținut infracțional.

Tags: acces webconținut webParlamentul R. Moldovasistare acces web
Știrile zilei