X

Proiectul de lege care integrează protecţia mediului în Constituţia franceză, un prim pas către un referendum

Promis de preşedintele Emmanuel Macron, proiectul de lege care integrează protecţia mediului în Constituţie a fost adoptat miercuri în Consiliul de miniştri din Franţa, primul pas înainte de un referendum riscant pentru preşedintele francez, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cerere repetată din partea ecologiştilor, acest proiect de lege intenţionează să includă în articolul 1 din Constituţie faptul că Franţa ”garantează conservarea mediului şi a diversităţii biologice şi lupta împotriva schimbărilor climatice”.

Citește și : Donald Trump a plecat pentru ULTIMA DATĂ de la Casa Albă

Dovadă a importanţei acestui text pentru preşedintele Macron, care a anunţat pe 14 decembrie că doreşte să-l supună unui referendum, el însuşi a validat termenii, a declarat o sursă guvernamentală.

”Este un angajament puternic (…), este o afirmare, la vârful piramidei noastre de standarde, a dorinţei noastre de a proteja mediul, este un pas înainte pe care preşedintele Republicii l-a descris în această dimineaţă drept structurant pentru politicile noastre publice”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului Gabriel Attal la ieşirea din Consiliul de Miniştri.

Dar organizarea unei astfel de consultări înainte de alegerile prezidenţiale din mai 2022 rămâne incertă deoarece textul, care ajunge la începutul lunii martie la Adunarea Naţională franceză, trebuie mai întâi adoptat în termeni identici de către deputaţi şi senatori.

Or Gérard Larcher, preşedintele Senatului dominat de opoziţia de dreapta, a avertizat deja în acest weekend împotriva oricărei tentaţii de ”trădare”.

Potrivit acestuia, lupta pentru conservarea mediului trebuie menţionată ”într-un articol la acelaşi nivel cu alte libertăţi fundamentale, egalitatea între bărbaţi şi femei, libertatea de a întreprinde” şi trebuie privilegiat verbul ”a acţiona” faţă de a ”garanta”.

Citește și : Franța vrea controale sanitare la frontierele din interiorul UE

În Adunare, parlamentarii din partidele de opoziţie sunt, de asemenea, foarte reticenţi: liderul deputaţilor republicani (dreapta) Damien Abad a denunţat o ”instrumentalizare a ecologiei în scopuri politice” şi Jean-Luc Mélenchon (Franţa Nesupusă, LFI, stânga radicală) a anunţat deja că va vota ”nu” la referendumul pe care îl asimilează cu o ”manipulare”.

Majoritatea şi opoziţia joacă dur la peste un an de la alegerile prezidenţiale, conştiente de faptul că problema climatică este în prim plan. Ecologiştii se tem ei înşişi de un joc pur politic.

Tags: Adunarea NaţionalăEmmanuel Macronfrantareferendum
Categorii: Diaspora