Proiectul de lege privind activitatea de evaluare a bunurilor imobile a fost votat

Publicat:

Proiectul de lege privind activitatea de evaluare a bunurilor imobile a fost votat

Parlamentul a votat în lectura a doua proiectul de lege care prevede instituirea un mecanism de monitorizare de stat a activității de evaluare a bunurilor imobile.

Instituirea mecanismului de monitorizare va permite organelor de stat să obțină, trimestrial, informații detaliate despre activitatea evaluatorilor, volumul lucrărilor elaborate, tipul obiectelor evaluate, numărul întreprinderilor de evaluare care prestează asemenea servicii, potrivit jurnal.md.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Evaluatorii în domeniul valorilor mobiliare vor fi obligați să dețină certificatul de calificare, eliberat de Comisia Națională a Pieței Financiare.

Potrivit proiectului, activitatea de evaluare a valorilor mobiliare și a altor instrumente financiare se va desfășura în baza contractului de prestare a serviciilor de evaluare, încheiat între beneficiar și întreprinderea de evaluare, care poate fi doar о persoană juridică înregistrată în registrul persoanelor autorizate ținut de către Comisia Națională a Pieței Financiare, iar în cadrul întreprinderii activează cel puțin un evaluator care deține certificatul de calificare în domeniul valorilor mobiliare.

Prin modificările la Legea cu privire la activitatea de evaluare se prevede crearea unui mecanism de contestare și examinare a reclamațiilor ce țin de valoarea estimată a bunurilor imobile.

Citește și : Comisia Europeană a dat alerta economică: Turismul în UE s-ar putea prăbuși din cauza încălzirii globale

De asemenea, va fi creat sistemul informațional automatizat „Registrul prețurilor”, care va conține informații relevante despre tranzacțiile imobiliare. Aceste informații vor fi utilizate la elaborarea, calibrarea și monitorizarea în timp a calității modelelor de evaluare a bunurilor imobile în scopul impozitării.

Monitorizarea de stat a activității de evaluare a bunurilor imobile va fi asigurată de Agenția Geodezie, Cartografie și Cadastru.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură

O comisie specială parlamentară va identifica măsuri pentru depășirea crizei din agricultură O comisie specială parlamentară va identifica măsurile necesare pentru depășirea crizei în domeniul...

Sondaj alarmant: Frica domină în rândul electoratului, un semnal de alarmă pentru candidați

Sondaj alarmant: Frica domină în rândul electoratului, un semnal de alarmă pentru candidați Un sondaj realizat de compania de consultanță politică și cercetare Intellect Group...

Raportul CEC în Parlament: În 2023, 25 de partide politice au primit peste 46 de milioane de lei din bugetul de stat

Raportul CEC în Parlament: În 2023, 25 de partide politice au primit peste 46 de milioane de lei din bugetul de stat Raportul Comisiei Electorale...

Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an la ‘Moldova Business Week 2024’

Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an la 'Moldova Business Week 2024' Peste o mie de participanți sunt așteptați în acest an...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.